Австрийски изследователи от Университета във Виена установиха защо жените имат нужда от оргазъм. Те смятат, че някога е бил необходим за овулация, както при някои съвременни животни. Но по-късно овулацията става самостоятелен механизъм.

Женският оргазъм – загадка, която вече се разкрива

Въпросът защо жените имат нужда от оргазъм, е занимавал още Аристотел. Ако мъжкият е необходим за оплождане, то женският не е задължителен за него, и неговото предназначение досега остава загадка.

По този повод хипотезите са много. Според една от тях, женският оргазъм укрепва взаимоотношенията между партньорите, увеличават се шансовете за размножаване.

Според друга – съкращаването на мускулите по време на оргазъм помага на спермата да проникне в матката. Но изследванията не потвърждават тази версия.

Освен това е възможно женският оргазъм да е без никаква функция, а да съществува само защото и женските, и мъжките гениталии са със сходна структура.

Авторите на научния труд предполагат, че някога оргазмът е бил необходим за стимулиране на овулацията по време на полов акт.

При хората и човекоподобните маймуни овулацията протича, независимо от половия акт, а при зайци, маймуни, котки и други животни става по време на съвкупление.

Този механизъм се нарича рефлекторна овулация. Затова учените допускат, че в миналото и при предците на човек овулацията би могла да е непосредствено преди оргазъм под влияние на хормоните и сигналите на нервната система.

Зайците помагат за разкриване на мистериозния женски оргазъм

За да проверят тази версия, изследователите провеждат серия от експерименти върху зайци. В продължение на 2 седмици те всеки ден давали на опитните животни антидепресант флуоксетин, един от страничните ефекти на който е невъзможност за достигане на оргазъм.

След това те създават условия за съвкупление между женски и мъжки зайци и измервали количеството овулации, в сравнение с контролната група.

Оказва се, че при зайците, получили флуоксетин, броят на овулациите бил с 30% по-нисък, в сравнение с тези, които не приемали нищо.

Сега предстои да се докаже, че флуоксетинът действа на централната нервна система на зайците, а не на яйчниците директно.

За тази цел изследователите вместо да създадат условия за съвкупление инжектирали на зайците човешки хорион гонадотропин, който стимулира овулацията. Количеството овулации и в двете групи било еднакво.

Антидепресанти действат на овулацията, но как

Флуоксетинът действа, като предотвратява реабсорбцията на серотонин в синапсите на невроните, същото се случва и в някои други тъкани. Затова изследователите провеждат и още един експеримент, в който въвеждат флуоксетин непосредствено в културите на клетките на яйчниците на женските зайци.

Така те окончателно доказват, че не се натрупва в яйчниците, а въздейства непосредствено на мозъка.

Естественият отбор може да измени нещо, за да се изпълнява новата функция. Отворите в ушите на човека, например, са били със съвсем други функции.

Животните с рефлекторна овулация обикновено имат клитор, разположен така, че да е възможна стимулацията по време на съвкупление.

Дали животните получават оргазъм като хората

Не е известно дали женските зайци изпитват оргазъм, както и другите животни, в неговия човешки смисъл и представи.

Това е труден въпрос, на който отговор не може да бъде даден. Невроендокринологът Жюли Бакер от Лиежкия университет в Белгия, изучаваща овулацията при морските свинчета, скептично се отнася към получените заключения.

Според нея намаляването на количеството овулации с 30% изглежда твърде незначително. Много по-убедително би било, ако беше определено дали изобщо има овулация. Това можеше да стане акоо авторите бяха измерили нивата на серотонин в мозъка на зайците, за да определят дали се е увеличило неговото количество след прием на флуоксетин

Според Бакер, при зайците няма такова явление като оргазъм. При тях е по-скоро като превключвател, стимулацията от мъжкия влияе на мозъка на женската и това активира овулацията.

Също не е известно дали при женския оргазъм участват същите нервни влакна, както и при животните с рефлекторна овулация.

Открит остава въпроса защо ако женският оргазъм по някакъв начин е необходим за овулацията, то тогава е много сходен с мъжкия.

Въпреки това теорията за възможната роля на оргазма при овулация не противоречи на версията, че е свързан със сходната структура на половите органи на жените с тази на мъжете, смятат изследователите.