За нощно изпотяване се определя всяко прекомерно отделяне на пот през нощта.

Какви са симптомите?

Изпотяване, което се случва през нощта, може да намокри чаршафите и спалното бельо, ако е много обилно. Понякога е трудно да се направи разграничение между топлите вълни и истинските или придружаващите топлите вълни изпотявания през нощта.

В зависимост от основната причина за изпотяванията през нощта, могат да се развият и други симптоми. Например, при някои инфекции и ракови заболявания високата температура и втрисането се проявяват едновременно с изпотяванията.

Какви са причините?

Човек може да се изпоти по време на сън поради нещо безобидно или поради сериозно заболяване. Ако спалнята ви е необичайно гореща или ако използвате твърде много завивки, можете да започнете да се потите по време на сън и това е напълно нормално.

За да разграничат изпотяванията през нощта, които се проявяват по медицински причини от тези които се случват, защото около спалнята е много топло, лекарите определят истинските нощни изпотявания като силни горещи вълни, проявяващи се през нощта и които могат да намокрят спалното бельо и чаршафите и не са свързани с прекалено висока температура в спалнята или в самото легло.

Важно е да се отбележи, че зачервяването на лицето също трудно може да бъде разграничение от истинско изпотяване през нощта.

Възможните причини за това, че се изпотявате са много и най-различни, някои от най-честите от тях са:

Менопауза – горещите вълни, които съпътстват прехода на женския организъм към менопауза могат да се проявят през нощта и да предизвикат изпотяване.
Идиопатична хиперхидроза – състояние, при което тялото хронично отделя твърде много пот, без да има някаква клинична причина за това.
Инфекции – класически, туберкулозата е инфекцията, която най-често предизвиква изпотяване през нощта. Но бактериалните инфекции като ендокардит /възпаление на сърдечните клапи/, остеомиелит /възпаление в костите/ и абсцеси могат да станат причина отделяне на прекомерни количества пот през нощта. Също така честите изпотявания през нощта са симптом на заразяване с вируса на СПИН.
Ракови заболявания – отделянето на прекомерни количества пот през нощта са симптом на някои видове злокачествени образувания. Най-често лимфомът е причина за изпотявания през нощта. Въпреки това хората, които имат недиагностициран рак често развиват и други симптоми като необяснима загуба на тегло и треска.
Медикаменти, които могат да доведат до изпотяване през нощта са:
- Антидепресанти – често наблюдаван техен страничен ефект са необичайно отделяне на пот през тъмната част от денонощието.
- Лекарства за лечение на умствени заболявания като например психоптици;
- Лекарствата, използвани са сваляне на висока температура като аспирин и парацетомол;
Хипогликемия – ниска концентрация на глюкоза в кръвта;
Хормонални нарушения;

Лечение на нощни изпотявания

Изпотяванията през нощта са в повечето случаи са симптоми на здравословни проблеми, които е възможно да изискват лечение. Въпреки това лечението обикновено не е насочено към самите изпотявания през нощта, а по-скоро към основната причина за тях.

Пример за клинични състояния, при които лечението е насочено към основната причина са - хормонални нарушения, инфекции и ракови заболявания.

Нощните изпотявания, проявяващи се като симптом на перименопауза могат да се лекуват с хормонална терапия, ако така прецени лекаря. Хормонално заместваща терапия само с естроген или комбинирана с естроген и прогестин се използват успешно за лечение на симптоми на перименопаузата, когато създават дискомфорт за жената.