Нощни изпотявания
Здравна Енциклопедия

За нощно изпотяване се определя всяко прекомерно отделяне на пот през нощта.

Какви са симптомите?

Изпотяване, което се случва през нощта, може да намокри чаршафите и спалното бельо, ако е много обилно. Понякога е трудно да се направи разграничение между топлите вълни и истинските или придружаващите топлите вълни изпотявания през нощта.

В зависимост от основната причина за изпотяванията през нощта, могат да се развият и други симптоми. Например, при някои инфекции и ракови заболявания високата температура и втрисането се проявяват едновременно с изпотяванията.

Какви са причините?

Човек може да се изпоти по време на сън поради нещо безобидно или поради сериозно заболяване. Ако спалнята ви е необичайно гореща или ако използвате твърде много завивки, можете да започнете да се потите по време на сън и това е напълно нормално.

За да разграничат изпотяванията през нощта, които се проявяват по медицински причини от тези които се случват, защото около спалнята е много топло, лекарите определят истинските нощни изпотявания като силни горещи вълни, проявяващи се през нощта и които могат да намокрят спалното бельо и чаршафите и не са свързани с прекалено висока температура в спалнята или в самото легло.

Важно е да се отбележи, че зачервяването на лицето също трудно може да бъде разграничение от истинско изпотяване през нощта.

Възможните причини за това, че се изпотявате са много и най-различни, някои от най-честите от тях са:

Менопауза – горещите вълни, които съпътстват прехода на женския организъм към менопауза могат да се проявят през нощта и да предизвикат изпотяване.
Идиопатична хиперхидроза – състояние, при което тялото хронично отделя твърде много пот, без да има някаква клинична причина за това.
Инфекции – класически, туберкулозата е инфекцията, която най-често предизвиква изпотяване през нощта. Но бактериалните инфекции като ендокардит /възпаление на сърдечните клапи/, остеомиелит /възпаление в костите/ и абсцеси могат да станат причина отделяне на прекомерни количества пот през нощта. Също така честите изпотявания през нощта са симптом на заразяване с вируса на СПИН.
Ракови заболявания – отделянето на прекомерни количества пот през нощта са симптом на някои видове злокачествени образувания. Най-често лимфомът е причина за изпотявания през нощта. Въпреки това хората, които имат недиагностициран рак често развиват и други симптоми като необяснима загуба на тегло и треска.
Медикаменти, които могат да доведат до изпотяване през нощта са:
- Антидепресанти – често наблюдаван техен страничен ефект са необичайно отделяне на пот през тъмната част от денонощието.
- Лекарства за лечение на умствени заболявания като например психоптици;
- Лекарствата, използвани са сваляне на висока температура като аспирин и парацетомол;
Хипогликемия – ниска концентрация на глюкоза в кръвта;
Хормонални нарушения;

Лечение на нощни изпотявания

Изпотяванията през нощта са в повечето случаи са симптоми на здравословни проблеми, които е възможно да изискват лечение. Въпреки това лечението обикновено не е насочено към самите изпотявания през нощта, а по-скоро към основната причина за тях.

Пример за клинични състояния, при които лечението е насочено към основната причина са - хормонални нарушения, инфекции и ракови заболявания.

Нощните изпотявания, проявяващи се като симптом на перименопауза могат да се лекуват с хормонална терапия, ако така прецени лекаря. Хормонално заместваща терапия само с естроген или комбинирана с естроген и прогестин се използват успешно за лечение на симптоми на перименопаузата, когато създават дискомфорт за жената.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 58

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Хипервентилация
Следваща публикация