Още намаляват новите заразени, според данните от информационната система, обновени малко след полунощ.

Бум на новите заразени във Варненско – над 50% от установените

В неделния ден обаче са направени и доста по-малко тестове – близо 1500, от тях 119 са положителни. Процентът на положителните съвсем не е малък и е около 7-8%.

Общият брой на PCR тестовете вече надхвърля 272 000 или все още са по-малко от 40 000 на 1 млн. население, но съвсем скоро ще бъде достигната и тази стойност.

Излекуваните за изминалото денонощие обаче са малко, едва 24, затова и се отчита ново нарастване на активните случаи – до 5147. Но все пак реално заболелите са доста по-малко, отколкото са излекуваните, които надхвърлят 6400.

Потвърдените случаи от началото на епидемията нарастват до почти 12 000, по всяка вероятност днес този праг ще бъде преминат, освен ако положителните проби не намалеят рязко, до под 50, което би било един много положителен старт на новата седмица.

814 са приети в болница с COVID-19

Увеличават се и хоспитализираните, като те достигат до 814, което може да се определи като обезпокоителна стойност. Към момента те са близо над 2 пъти, отколкото бяха по време на пика през април.

Случаите на летален изход са 3, като общият им брой достига до 388, продължава тенденцията на нарастването им, макар и с по-бавни темпове.

Малкият брой тестове в неделя е нещо съвсем обичайно, затова и не може да се прецени колко реално е спадът на заразените.

Нарастване се наблюдава и при заболелите в тежко състояние, които са 46 към момента, но на фона на над 5147 активни случая са под 1%, което не може да се определи като тревожна стойност.

Във Варна – над 60 заразени, а другаде – под 10 положителни

Епидемиологичната обстановка в страната показва отчетлива промяна на тенденциите. Основният принос за новите заразени е на област Варна, където установените достигат рекорд от 61 нови, като предстои да бъде обявено на какво се дължи това рязко нарастване.

Във Варненско са над 50% от новите заразени, като общият брой на потвърдените там наближава този в Пловдивско и достига близо 800.

В останалите области установените случаи са под 10 и дори не си заслужават коментара.

В неделния ден в област София-град установените случаи са едва 8, от повече от 2 месеца стойността не е падала толкова ниско.

Ако във Варненско се касае за локално огнище, а не за несвързани случаи помежду си, то в неделя установените случаи може би щяха да са и под 50.

В Пловдивско също установените нови заразени са 8, като общият им брой достига до 924, доста повече, отколкото са във Варненско.

В останалите области заразените нови с коронавирус, дори са под 5, в 2 са по 4 – Смолян и Кюстендил.

Във Видинския край са 3 новите заразени, толкова са в Русе и в Сливен.

Във Враца и в Габрово са по 2 случаи установени на заразяване, а по един са в Благоевград, Бургас, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

7 са заразени с коронавирус медици

Увеличението при случаите на медицинския персонал е със 7.

Според данните от информационната система се касае за заразени 2-ма лекари, 2 медицински сестри, 2-ма санитари и 1 в категорията друг медицински персонал – сътрудници, шофьори на линейки и други.

По възрастовите групи почти промяна не се установява. Най-много са потвърдените от началото на епидемията при 50-59-годишните – 2154. Съвсем малка е разликата с 40-49 годишните – 2138.

Може би недостатък на информационната система е, че не отчита колко за заразените мъже и жени като брой и колко реално са заболелите по възрастови групи, а също и каква е средната възраст на заразените.

След тези 2 най-многобройни възрастови групи като контингент на заразени с COVID-19 е тази на по-младите от 30 до 39 години – 1968, разликата с предходните не е голяма.

След това са по брой заразени са в лицата в пенсионна и предпенсионна възраст – 1667, следвани от младежите – от 20 до 29 г., при които от началото на епидемията са установени 1556.