Болестта е много по-опасна от COVID-19 може да се прочете в съобщение, с което се сигнализира за нова мистериозна пневмония, която вече е отнела живота на над 1700 души.

Странна пневмония се появила в Казахстан, източникът неизвестен

Съобщението за новата болест идва от Китай – нова епидемия от непозната пневмония, засега по-смъртоносна от коронавируса, може би е избухнала в Казахстан, като жертвите за няколко месеца са над 1700 и новите случаи се увеличават значително от средата на юни в цялата страна.

В съобщението от Китай, което е разпространено от CNN, се посочва, че здравното министерство на Китай и други правителствени агенции са провеждали сравнителни проучвания и не са установили природата на произхода на вируса.

В някои области на страната властите регистрират стотици нови случаи дневно. Основните огнища засега са само в 3 области на Казахстан, където са установени 500 нови случая дневно, като 30 от заболелите са в тежко състояние.

Според информацията сред жертвите на болестта има и китайски граждани, като 628 от обявените 1772 случаи на летален изход 628 са от миналия месец.

Симптоми като COVID-19, но тестовете са отрицателни

Болестта е много по-смъртоносна от COVID-19 се подчертава в съобщението. Според информационната агенция на Казахстан Казинформ, броят на случаите в столицата на страната, която бе преименувана от Астана на Нур-султан се е удвоил в сравнение с предходния месец.

Междувременно Казахстан продължава борбата с коронавируса. Според „брояча” на заразените на Университета Джонс Хопкинс в страната към днешна дата са потвърдени близо 55 000 случая, като случаите на летален изход са 264.

Властите в Казахстан засега не обръщат внимание на съобщението на китайските източници. Здравният министър на бившата съветска република обяви, че тази информация не отговаря на истината.

Министърът посочва, че регистрираните като пневмония случаи са симптоми сходни като тези на COVID-19, но са с отрицателни тестове за коронавирус, тоест не отговарят на изискванията, описани в ръководството на СЗО за поставяне на диагноза „коронавирусна инфекция”.

Така Казахстан отговаря на съобщението, което идва от Китай за нов вид пневмония, причинена от неизвестно какво.

Тази информация е доста подозрителна, възможно е това да са бактериални пневмонии. Казахстан е страна с континентален климат със сурови зими и горещи лета, което може да предпоставка за по-чести вирусни и бактериални пневмонии, чийто причинител е повече или по-малко известен.