Спрямо неделният ден се отчита нарастване на новите заразени в понеделник, което е напълно нормално, тъй като и тестовете са доста повече, близо малко над 3 пъти направени на 9 август, това показват обновените данни на информационната система.

Излекуваните над 200, но и жертвите обезпокоително много

Точният брой на тестовете, които са направени в понеделник е 3667, а общо надхвърлят 308 000. Положителните тестове са, дори и по-малко от 3%.

Добрата новина е, че излекуваните са 208 или почти 2 пъти над новите заразени, което естествено води до свиване на реално заболелите. Към момента обаче те продължават да са над 5000, макар и над 4100 от тях да са с лека симптоматика и да са на домашно лечение.

Този показател се получава, като от общия брой на активните случаи се премахнат хоспитализираните 854.

Най-вероятно и тези, които са на интензивна терапия са включени в тази бройка, тъй като те реално са приети в болница, макар и да се е стигнало до усложнения и да са прехвърлени на интензивна терапия.

Съвсем малко остава излекуваните да прехвърлят ключовият праг от 8000 като общ брой. Същевременно потвърдените случаи продължават темпа на нарастване и от началото на епидемията, броят им се увеличава до 13 512.

Нарастване, но не толкова значимо се наблюдава при хоспитализираните от малко под 850, те се увеличават до 854, а тези на интензивна терапия са 54 според последните данни.

Епидемиологичната обстановка с тенденция към успокояване

Може би най-обезпокоителните данни са за броя на случаите на летален изход, и докато в неделя бяха 2 случая, то в понеделник те се увеличават до 12, което е изключително тревожно.

Общият брой на случаите на летален изход се повишава до 459. Още по-тревожно е, че смъртността в началото на новата седмица е 10% от общият брой на заразените, което е крайно обезпокоително. Това не е рекордна стойност за периода на пандемията, но все пак преминаването на прага от 10 починали с COVID-19 за денонощие, няма как да се окачестви като тревожен.

От здравно министерство малко по-късно следва да оповестят повече подробности, вследствие на какво, освен на COVID-19, се е стигнало до смъртта на тези 12 души в началото на седмицата.

Ситуацията в страната, предвид намаляване на общия брой на заразените, може да се характеризира като по-скоро с тенденция към успокояване.

София си запазва първенството по нови заразени, но те са много по-малко от отчетените рекордни 140 на 10 юли. Касае се за 17 нови случаи.

Очакванията общият брой на потвърдените в столицата да премине прага от 4000 не се оправдават, тъй като към момента 3996 са установените от началото на март.

Спекулации за заразените във Варна в старчески домове

На второ място е област Варна с 15 нови заразени, което е далеч от рекордните над 60 установени случая от миналата неделя, но те бяха свързани със старчески дом.

Дори в социалните мрежи се появиха спекулации с твърдения на уж лекар от Варна, който смята, че умишлено се заразяват възрастни хора, за да се отпускат пари.

В поста се споменаваше за сума от порядъка на 500 000 лв., която се разпределяла между ръководството на старческия дом, ако има заразен възрастен.

Споменава се още, че това се прави, тъй като повечето възрастни, които са в такива домове нямат близки и съответно няма кой да провери какви експерименти се правят с тях.

Общият брой на установените случаи във Варненско достига точно 999.

В област Пловдив потвърдените нови заразени са 12 или на 3-то място в страната, като общият им брой нараства до 1113.

От Областния кризисен щаб обявиха, че ще съобщават данните за заразените в областта по 2 пъти дневно, което като информация не е известно колко е наложително.

Още 2 области са с над 10 нови заразени, област Добрич с толкова, колкото и в Пловдив – 12 нови случая.

Не е известно разпределението по общини, макар и може да се предположи, че или е в Община Добрич, която обхваща само града или община Добричка, в която са включени населените места около град Добрич.

В Благоевградския край са 11 нови заразени, като там от доста време инфекцията се разпространява дифузно по отделните общини се отчитат нови случаи.