Предпазват дома ни от наводнения и пожари, не позволяват на мошеници да откраднат парите ни и могат да спасят света от екологична катастрофа.

Кои са технологиите, с които живеем доста по-безопасно

1.Умен дом

Някога автоматичните системи, които се грижат за безопасността на жилищата и комфорта на техните обитатели, са изглеждали като мечта на любителите на фантастиката.

В един от разказите в жанр „Фантастика” на Рей Бредбъри „Ще рукнат дъждове”, който е писан през 50-те години на миналия век, се е описвал бъдещият дом, в който обикалят роботи, които чистят пода, а говореща метеостанция напомня, че навън вали и трябва да си вземем чадър и да си сложим обувки, които не пропускат вода.

След 70 години публикациите с разкази за прахосмукачка-робот и умна метеостанция няма да изненадат никого.

С помощта на системи от датчици и сензори може да се следи какво се случва в нашия дом, дори и да сме на десетки и дори стотици километри от него.

Датчик за дим веднага ще ви извести, ако изведнъж избухне пожар, друг, който улавя течове на вода ще ви спаси от потоп. Датчици за отваряне на врати и прозорци ще оповестят, че някой се опитва да влезе в помещението.

Умни помощници позволяват дистанционно да се управлява техниката. Просто изпращате от смартфона сигнал към контакта, към който е включено устройството, и захранването му ще бъде преустановено.

Всеки, който се връщал обратно у дома, от средата на пътя за работа, тъй като не помни дали не е забравил включена ютия, ще оцени това.

Сърцето на умния дом – това е шлюз, който контролира функционирането на останалите устройства. Към него може да се добави и контакт с дистанционно управление и набор от датчици за безопасност – получава се минимален стартов комплект.

Впоследствие всичко се ограничава до фантазията ви, така че експериментирайте със сценариите за автоматизация. Например, сензор за влажност във връзка с овлажнител няма да позволи въздухът в стаята да стане прекалено сух, а датчик за температура ще подскаже на шлюза, че е време да включи отоплителя, тъй като у дома е станало твърде хладно или много горещо.

2.Безпилотни автомобили

По данни на СЗО, всяка година в ПТП загиват около 1,35 млн. души по цял свят. Умните автомобили в перспектива могат да съкратят броя на катастрофите, а това означава, че и на жертвите.

От тези технологии към момента все още има какво да се желае. По данни на Застрахователния институт по пътна безопасност на САЩ, безпилотните автомобили могат да предотвратят само около 1/3 от ПТП.

Когато се конструират автомобили, трябва да се обръща внимание не толкова на скоростта или на удобството, а на безопасността на останалите участници в движението.

Например, безпилотният автомобил може да се движи по-бавно при намалена видимост или в райони, където пешеходците са много.

До масовата поява по пътищата на безпилотни таксита остават няколко години, обещанията са, че това ще се случи до 2024 г. Засега такситата на бъдещето са в тестов режим.

3.Облачни хранилища

Информацията също е ценност, било то сведения за бизнеса или лични данни. На помощ идва облакът – там са конфиденциалните файлове, които са защитени и от кражби, и от безвъзвратна загуба, както това се случва с физическите носители.

Изтичания на информация все пак се случват, но виновни са не доставчиците на облачни услуги, а потребителите. Така например, 9 от 10 изтичания на корпоративни данни са случили по вина на служители на компании, съхраняващи ценната информация в облака.

Базовите правила за кибербезопасност не са отменяни от никого. За защита на данните следва да се използват сложни пароли и двустепенна идентификация.

Също така не поставяйте линкове към файлове и папки на места, които са с публичен достъп в интернет и затваряйте общия достъп до тях, дори и вече да не ви е нужен.

4.Биометрично плащане

Едва свикнахме с безконтактните плащания и се появи още по-съвременен вариант. В Китай плащането с лицево разпознаване вече е доста разпространено. Не е нужно вече да имаме смартфон в джоба или да разполагаме с карта. Достатъчно е да се въведе номерът на телефона, който е свързан към сметката, и да се усмихнем към камерата.

Системата за биометрична идентификация проверява, дали пред обектива наистина е титулярът на сметката, и одобрява плащането.

Нещо подобно вече има и в някои европейски държави. В началото на 2020 г. биометричният екуайринг бе пуснат в някои кафенета.

За да се възползваме от услугата, трябва да предоставим необходимите данни в една от банките, които работят с Единната биометрична система, и да свържем картата с цифровия образ.

Разработчиците уверяват, че не трябва да се притесняваме за безопасността. Точността на разпознаване е 99,99%, системата може да различи дори близнаци.

5.Зелена енергетика

Глобалното изменение на климата не е опит за сплашване от страна на екоактивистите, а реалност. Бил Гейтс предрича, че в перспектива екологичната катастрофа може да изглежда по-страшна от пандемията от коронавирус.

За хората това не означава нищо хубаво – към 2100 г. измененията на климата ще станат 5 пъти по-смъртоносни от COVID-19.

Държавите ще са принудени да търсят нови източници на енергия, които ще бъдат безопасни за околната среда, и все по-активно ще се използват слънчевите и вятърните електроцентрали.

В САЩ чистите източници могат да осигурят до 90% от необходимото електричество още към 2035 г. У нас електроенергията от фотоволтаици все още е с по-висока цена, отколкото от ТЕЦ, където се произвежда основната част от електричеството у нас.

Очакванията са с масовизиране на производството на фотоволтаици цената да продължи да върви надолу и съответно цените на електричеството за крайния потребител да намаляват и да се изравнят с тези от ТЕЦ и от АЕЦ.

6.Машинно обучение и невронни мрежи

Тези технологии могат наистина да спасят човешки живот. Все още роботи не могат да заменят опитен лекар, а и не се правят опити в тази насока.

Всичко, което се създава, е да бъде в помощ най-вече на хирурзите при операции, но не и да ги заменя, тъй като все още не може да се предвиди пълният спектър от действия, които може да изпълни един робот, особено що се отнася до оперативни интервенции.

Израелски учени са създали невронна мрежа, която по снимки на деца установява дали те страдат от генетични заболявания.

Някои от заболяванията могат да се установят по чертите на лицето. И алгоритъмът се е справил с тази задача не по-зле от лекари, които специализират с вродените пороци на развитие.

В някои държави вече използват изкуствен интелект за диагностика на COVID-19. Технологията обработва снимките на компютърен томограф и дава предварително заключение, но окончателната диагноза все пак остава да се обяви от лекуващия лекар.

За пандемията изкуственият интелект, сякаш предупреждаваше още преди да ни застигне, някои от услугите загатваха за нея още през декември.

7.Робот вместо човек

Роботите наистина постепенно усвояват всички нови професии, но едва ли напълно ще изместят хората от пазара на труда. Тук има и друга идея – защо да се възлага опасна работа на човек, ако може да се повери на технологичен механизъм?

Например, роботът без проблеми може да пълзи по електропроводите, да търси къде има течове и загуба на електрическа енергия и да отстранява там, където е компрометирано.

Вече са създадени роботи, които могат да извършват сложни операции на голяма височина. Дори за опитен алпинист такива задачи невинаги са по силите му.

Роботът без проблеми може да заварява високо над земята, да носи тежки товари в складовете или да боядисва самолети.

За човека всички тези дейности са много опасни и във всеки един момент е изложен на опасност не само за здравето си, но и за живота си.

Работните места, които роботът ще закрие, всъщност могат да бъдат заместени с неговата поддръжка, която изобщо няма да е лесна, предвид сложността на технологиите, с които е създаден.