Леко понижение на новите заразени през изминалото денонощие отчете информационната система малко след полунощ.

Без жертви и по-малък процент положителни на 2 юли

Разликата на пръв поглед е само с 4 надолу от 165 на 161, но в процентно съотношение е по-голяма, тъй като в сряда обработените PCR тестове бяха под 2900, а днес са 3155, което означава малко над 5% положителни проби.

Добрата новина за изминалото денонощие е, че не са отчетени нови жертви, при които е потвърден коронавирус, като техният брой остава непроменен – на 232.

При хоспитализираните също се наблюдава леко понижение от 446 от данните обявени вчера до 443 днес или с трима по-малко, което на фона на над 160 нови заразени показва, че почти всички прекарват леко инфекцията.

Излекуваните също в четвъртък са повече, отколкото в сряда, тогава за преборили инфекцията бяха обявени 46, а днес са 80, като техният общ брой надхвърля 2800.

Все пак се отчита нарастване при активните случаи, с 81 спрямо вчера, като така достигат 2281, което показва нарастване на епидемията у нас, но на фона на по-леко протичане.

Огнище на коронавирус и в Търново, във Варна още повече заразени

Епидемиологичната обстановка според данните от информационната система се характеризира с увеличаване на областите, в които са потвърдени нови случаи до 20, така само в 8 за последните 24 часа са с 0 заразени.

Отново столицата води, като новите нарастват до 49, на второ място по потвърдени с коронавирус за последните 24 часа са 2 области, като изненадващ скок на заболеваемостта се отчитат в област Велико Търново.

Там новите заразени са 15, колкото и във Варна, където през последните 2 седмици се отчитат постоянни нови случаи. Според наличната информация се касае в повечето случаи за млади хора, които са заразени.

С 13 нови с коронавирус е Софийска област, най-вероятно огнището от община Самоков продължава да е активно и вирусът се разпространява, без да може да спрян.

На следващо място е област Кюстендил с 12 нови заразени, пикът изглежда отминал, който бе основно в ромската махала в областния център, квартал Изгрев, но все пак продължава откриването на нови заразени.

В останалите области, в които са установени нови с коронавирус, те са по-малко от 10. Най-близо до този праг са Пловдив и Бургас.

За Пловдивска област стана ясно, че бумът от изминалото денонощие е от шивашки цех в малката община Кричим.

Изглежда заразените там не са допринесли за мълниеносно разпространение на вируса, затова днес новите с 4 пъти по-малко от вчера.

В Пловдив след бума от сряда, вчера с пъти по-малко нови

В Пловдивско общо потвърдените от началото на епидемията достигат 242, като от началото на юни почти няма ден, без да се потвърждават нови случаи.

С по 6 нови заразени са Пазарджик, Смолян и Сливен, което е сравнително малко на фона на предходните отчетени пикове на заболеваемостта.

Област Смолян по потвърдени случаи изпревари Пазарджик, и вече е на второ място след област София-град по този показател.

В област Бургас заразените с коронавирус съвсем не са дневен ред, топ тема е повече задържаният за извършване на терористични действия младеж от града.

Все пак има известна връзка със световната пандемия, тъй като заедно с майка си се е завърнал от Сирия и съгласно заповедите на здравния министър за мерките по време на извънредната епидемична обстановка се поставя под задължителна 14-дневна карантина.

По-малко заразени за вчера отчита днес област Благоевград, касае се за 5 потвърдени с коронавирус, което предвид голямата площ на областта, съвсем не са толкова много.

За 4 случая докладват от РЗИ Стара Загора, в 6 области се отчитат по 2-ма нови заразени с коронавирус. Това са Кърджали, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград и Шумен.

Последните 2 области се превърнаха в първите огнища на коронавируса, които поставиха началото на покачване на заразените в цялата страна.

С единствен заразен за последните 24 часа е само област Хасково. При медицинския персонал се наблюдава също почакване, като достигат общо 424.

Медицинските сестри са най-много от заразените – 155, а лекарите 147, наполовина по-малко са санитарите 73. Останалите до 424 са в категорията друг медицински персонал.