Група френски учени съобщиха за формиране на Т-клетъчен имунитет към коронавируса SARS-CoV-2 у членовете на семейства, които живеели с болни, прекарали COVID-19.

Антителата не са задължителни за имунитет срещу COVID-19

В изследването взели участие 7 семейства. Във всяко от тях COVID-19 прекарва поне един човек.

Във всички случаи се касае за болест със средна степен на тежест, която е открита с метода PCR и протичала от 2 до 15 дни.

В периода от 47 до 69 денонощия от момента на поява на първите симптоми всички пациенти и членове на техните семейства давали кръв за изследване.

В контролната група влизат 10-ма здрави, които никога не се засичат със заразени.

По време на заболяване на техен близък другите членове на семейството във всички случаи си миели ръцете и избягвали близките контакти, с изключение на едно от семействата.

В ранните етапи на заболяването в двойката семейства имало опити за дистанциране и носене на маски, но след 1-3 дни тези правила спирали да се спазват.

В 4 семейства PCR тестовете били положителни за болните хора и отрицателни за членове на техните семейства. От 8 членове на семейства, участващи в изследването, симптоми на болест се появили при 6 души, а при двама ги нямало.

Изяснява се наличието на гама интерферон за имунитета

Всички доброволци минават тестване за антитела към белтъците на вируса. При всички преболедували, които са били потвърдени с COVID-19 били открити антитела IgG.

При един от членовете на техните семейства, участвали в проекта, антитела IgG не били открити.

За изследване на Т-клетъчния имунитет учените вземат проби от кръвта на доброволци и ги обработвали с белтъци на вируса, след което с помощта на метода на ELISPOT изяснявали наличието на гама интерферон, който образуват Т-лимфоцитите в присъствието на антиген.

Т-клетъчният имунитет към 4 структурни белтъка на коронавируса SARS-CoV-2 бил открит при всички преболедували от COVID-19.

При 6 от 8 членове на техните семейства също бил открит Т-клетъчен имунитет, като двамата контактни на човека показват реакция към 5 белтъка на вируса, трима – на 3 и един – на 2 коронавирусни белтъка.

Нищо подобно не става при участниците от контролната група. Тоест учените стигат до извода за формиране при повечето контактни пациенти с COVID-19 на специфичен Т-клетъчен имунитет.