Нарастване на установените нови случаи на COVID-19 отчитат обновените данни на информационната система – до 255 спрямо 204 ден по-рано.

Повече тестове и ръст на заразените, излекуваните отново повече

Това обаче става на фона на повечето тестове, от малко над 4000 в понеделник, във вторник те надхвърлят 5300, а общият им брой вече наближава 282 000. Така вече е преминат прага от 40 000 теста на 1 млн. население.

Обезпокоителен е и ръстът на постъпилите в болница с COVID-19, като разликата спрямо понеделник с 24 – от 823 на 847.

Заболелите, които са в тежко състояние, обаче намаляват с двама, от 43 на 41, но това може да се дължи отново на тревожните данни що се отнася до случаите на летален изход, като в понеделник бе отбелязан рекорд, а във вторник се наблюдава спад, но отново са 11 жертви.

Това показва доста висока смъртност от последните дни. Общият брой на жертвите достига 415 или средно около 3,5-3,6% от общия брой на установените у нас случаи, които вече надхвърлят 12 400.

Сред обнадеждаващите данни е броят на излекуваните, които за втори пореден ден надхвърлят този на новите заразени, макар и с доста по-малко, отколкото ден по-рано.

280 са преборилите инфекцията при 255 установени случаи на заразяване, което означава затихване на епидемията, макар и само и през последните 2 дни.

Спад на заболелите, заради повечето излекувани

Активните случаи намаляват, но все още са над 5000, необходимо е да се запази за по-продължителен период тази тенденция на спад на реално заболелите, за да може да се говори за истинско затихване на епидемията.

Излекуваните като общ брой наближават прага от 7000, който е възможно още днес да бъде преминат.

Големият брой преборили инфекцията показва, че при повечето от установените случаи COVID-19 минава по-леко, почти без симптоми и след изтичане на 14 дни повторният тест е с отрицателен и прекаралият инфекцията може да се върне към обичайния си начин на живот.

За съжаление, не при всички е толкова благоприятно протичането, много зависи от реакцията на имунитета и колко вирусни частици ще проникнат в организма.

В Благоевград най-много нови заразени

Епидемиологичната картина в страната показва известно разместване. Обезпокоителни са данните за заразените от Благоевград, където са установени 43 нови заразени, като може да се предполага дали има ново огнище или се касае за по-малко случая от различните общини на областта.

Столицата е на второ място по установените заразени, касае се за 34 нови или с 9 по-малко от Благоевградския край, макар и там гъстотата на населението да е доста по-малка. Общият брой на потвърдените в област София-град достига почти 3800, но не е ясно колко от тях реално са заболели към момента и колко са излекувани.

Отново скок на заразените се наблюдава и в Пловдивска област, там са само 2 случая по-малко, отколкото в София-град – 34 срещу 32-ма.

Установените от началото на епидемията в Пловдивско обаче вече наближава 1000, като към момента са 969.

Варненския край с 31 нови случая на заразяване

На следващо място е област Варна, като там са с 1 по-малко, отколкото в Пловдивско – 31 са установените за деня. Общият брой на установените във Варненско достига 864.

Във Варна най-вероятно те са свързани с огнището в дома за възрастни, което вече е локализирано и са предприети мерки за ограничаване на разпространението на заразата. Затова и се очаква в следващите дни да има затихване и съответно спад на новите заразени във Варненско.

В останалите области, в които са потвърдени нови случаи на заразяване, се касае за под 20 за деня.

Най-много са в Смолян – нови 14 и в Перник са 13, като в съседната на София-град област, най-вероятно има пренос на вируса от столицата.

В област Смолян само може да се предполага откъде са тези 14 нови заразени, възможно е да са единични случаи в отделните общини.

Успокоителен е фактът, че в област Добрич заразените намаляха до 10, нови случаи на коронавирус са установени в област Габрово.

При медицинския персонал нарастването на установените случаи е с 10 през изминалото денонощие – от 701 на 711, като се касае за 6-ма лекари, 2-ма санитари, 1 фелдшер и 1 от категорията на другия медицински персонал.