В южната ни съседка ежедневните брифинги за заразените и приетите в болница, сходни на тези у нас, бяха преустановени в края на май – малко след тези на Оперативния щаб – на 26 май, но след броени минути предстои извънредна пресконференция, на която ще бъде обявена последната информация за епидемиологичната обстановка в страната.

Върнаха брифингите за заразените в Гърция

Нарастването на заразените от последните дни, което гръцките власти смятат за тревожно, накара специалистът по инфекциозни болести, който е и говорител на здравното министерство на Гърция, да излезе от медийните кулоари и да застане отново пред камерите.

Епидемиологичната обстановка в Гърция се определя от тамошни експерти като в много крехко равновесие, което във всеки един момент може да бъде нарушено.

Експертите по инфекциозни болести, въз основа на данните от последните, дори предвиждат вариант при допълнително нарастване на заразените да бъдат върнати мерките, които бяха въведени във втората половина на месец март – гражданите да изпращат СМС-и при излизане.

Това е само като предложение, разбира се, засега не е на дневен ред. Гръцките експерти сякаш са готови на всичко да опазят реномето на страната като дестинация, в която рискът от заразяване с коронавирус е съвсем малък.

Приоритет е опазване на здравето на уязвимите групи. В южната ни съседка средната продължителност на живота е доста по-висока, отколкото у нас, но за сметка на това климатът е доста по-мек, а сега е лято, температурите са над 35-40 градуса, което само по себе си е пречка за развитие на пневмонии.

Ограничения при обслужването в банковите офиси

Гръцките експерти заявяват, че не възнамеряват да предизвикват паника сред гражданите, но все пак определят ситуацията като доста тревожна.

Придвижването със съобщаване до органите на МВР чрез SMS засега не се предлага, но и може да бъде приложено, ако обстановката продължи да се влошава.

Заради нарастване на случаите на заразяване, в Гърция бяха въведени ограничения при работата на банките, а също и така бяха наложени задължителните маски, дори и на открито.

В съобщенията по медиите, които са превод от гръцки информационни агенции, се посочва, че не се изисква маската, която се носи на открит пазар в Гърция, да е медицинска, може да е и най-обикновена.

За разлика от у нас, където всички мерки със срок до 31 август, когато трябва да изтече извънредната епидемична обстановка, стига да не бъде удължена, разбира се, в южната ни съседка от днес, в банковите офиси няма да бъдат обслужвани граждани, които искат да теглят на каса суми по-малки от 400 евро.

До тази сума ще може да се тегли само и единствено от банкомат чрез дебитна карта, това е, за да не се образуват опашки по банките и струпване на повече хора, при които въпреки носенето на маски, увеличава риска от заразяване.

Въвежда се и ограничение на внасянето на пари, суми под 1000 евро няма да бъдат приемани на каса, като те ще могат да се внасят по сметка чрез дебитна карта.

У нас също в по-големите градове, но не при всички банки, са налични банкомати, от които не само може да се теглят пари, но могат и да се внасят, но те са сравнително малко.

Гърците плащат сметки не на гише

Плащанията на сметки също преминават на противоепидемичен режим, като няма да се допуска това да става на гише, например, в пощенските клонове, а само онлайн, чрез онлайн банкиране или чрез банкомат.

У нас засега не се предвиждат подобни ограничения в обслужването на гражданите в банковите офиси, макар и с постоянното вдигане на таксите за теглене и за внасяне на пари на каса, банките пренасочват потребителите да ползват услуги не на гише.

Допълнителните мерки в южната ни съседка са, заради нарастването на броя на заразените на дневна база от 20-30 в продължение на няколко седмици до 50-80 през изминалата.

Преминаването на прага от 100 заразени накара властите в Гърция да вземат по-сериозни мерки и дори да заговорят за нова блокада.