Тази болест започва с увреждане на нервните окончания на лицето, което сякаш се свлича надолу. Само след няколко дни рефлексите започват да губят острота, а ръцете и краката – силата.

Какви са причините за развитието на мистериозната болест

Все повече деца се разболяват от тази болест. И досега малко се знае как се развива как може да се лекува, или дори какво представлява.

Болестта си има и название – остър вял миелит /ОВМ/. По всяка вероятност, ОВМ уврежда нервната система, особено сивото вещество на гръбначния мозък.

Въпреки сходството с полиомиелита, провокаторът в този случай е друг, не е известен и следователно, ваксинацията против полиомиелит като метод за борба с болестта е невъзможна или по-скоро неефективна. 

Ваксина срещу ОВМ в момента е повече от необходима, тъй като болестта набира унищожителна сила. До неотдавна се е смятала за изключително рядка, но през 2014 г. за първи път е регистрирано значително нарастване на заболелите.

Нарастване на заболеваемостта от 2014 г. насам

През 2018 г. болестта започва да се разпространява още по-интензивно.

От август 2014 г. до януари 2019 г. са потвърдени повече от 550 случаите ОВМ, като през 2018 г. е регистрирано най-голямото нарастване на заболеваемостта.Към заболяването основно са предразположени деца, но има и разболели се възрастни.

Предварително са изказвани предположения, че ключов принос за развитието на болестта имат токсини от околната среда и генетични фактори, но това не се потвърждава.

Важна подсказка се появява, когато изследователите забелязват, че епидемиите от ОВМ обикновено съвпадат с тези на 2 ентеровируса – EV-A71 и EV-D68. Учените твърдят, че връзката между ОВМ и тези ентеровируси е косвена, но силна.

Въпреки това не може да се каже с точност, доколко ОВМ се развива при деца, които вече имат антитела към EV-D68. Възможно е роля да играе комбинация от ентеровируси или индивидуални особености на имунитета.

Като профилактика се предлага единствено избягване на ухапвания от насекоми и по-често миене на ръцете. А като лечение – интензивна физиотерапия в по-ранен стадий на болестта. Заболеваемостта от остър вял миелит нараства и засега няма предпоставки ситуацията да се подобри от само себе си.