Не всички спим на тъмно. Възможно е в стаята ни да прониква светлина от прозореца, или да оставяме нощната лампа да работи и през нощта.

И още повече, никога в болничните стаи и отделения никога не е напълно тъмно. Особено в интензивното, където има повишен риск от развитие на тежки състояния.

Как синята светлина прави бялата вредна

За болните нощната светлина е най-пагубна. Невробиолози от Университета на Западна Вирджиния твърдят, че характерният за болниците бял цвят е свързан с възпаление, гибел на мозъчни клетки и повишен риск от смърт при болно сърце.

Учените пресъздават спиране на сърцето върху животински модели, за да имитират заболяване на сърцето. След това моделите били разделени на 3 групи, които спали съответно, на слаба бяла светлина, слаба червена и на тъмно.

След 7 нощи на такъв режим изследователите направили оценка на състоянието на клетките на главния мозък при животните.

Въздействието на бяла светлина през нощта, предизвикало неблагоприятни последствия, като се започне от загиване на клетки в хипокампа и по-агресивно възпаление в микроглиите. Стигнало се повишена смъртност като цяло.

Тези ефекти биха могли да се наблюдават, дори от слабо осветление през нощта. Но всички тези неприятности били избегнати от животните, които през нощта били на тъмно или на слаба червена светлина.

Как въздейства светлината през нощта на хората

Изследователите си поставили за цел да научат дали бялата светлина ще предизвика подобен физиологичен ефект и при хората.

4 поредни нощи те предложили на хоспитализирани със сърдечни заболявания да си слагат специални очила за игри с оранжеви лещи, които филтрират синята светлина.

Другата група хоспитализирани си слагали очила със същата форма, но с прозрачни лещи през които преминавал целият спектър на бялата светлина, включително и сините тонове.

На живи хора е трудно да се наблюдава поведението на клетките в хипокампа, за сметка на това повишените нива на възпаление били наблюдавани по-обширно.

Учените казват, че проблемът с бялата светлина – това е всъщност е проблем от синята светлина, която нарушава циркадните ритми.

При норма следва да се види само при събуждане сутрин, но на практика я виждаме през целия ден.