Проблеми с дефекацията са често неща, които избягваме в ежедневните си разговори. И докато можете да сте повече от нетърпелив да споделите колко ви мъчи зачервеното гърло, то надали изгаряте от желание да влезете в офиса и да заявите, че не сте ходили по голяма нужда от пет дни. Запекът не е нещо, за което да се тревожите и всички сме минали през него, така че знаем, че също така не е нещо, което да предизвиква смях. Но преди да тръгнете към аптеката за някое разслабително, което лесно да ви реши проблема (и което по-често само го влошава), можете да пробвате някои прости домашни лекове за облекчение.

Зехтин – чистият зехтин е много повече от здравословна и вкусна мазнина. Той също така може да ви помогне да се отървете от запека. За тази цел ще са ви нужни 1 супена лъжица зехтин и една чаена лъжичка лимонов сок.

Указания: сутрин вземете една супена лъжица зехтин. Тя действа най-добре на празен стомах, така че я изпийте преди да хапнете нещо. Ако забравите, изчакайте до после, когато е минало малко време без да сте яли. Можете да смесите зехтина с малко лимонов сок ако искате да олекотите малко вкуса.

Освежете се от вътре – ароматът на свеж лимон – замисляли ли сте се, че стомахът ви може да се радва на това почти толкова колкото носа ви. Цитрусовата киселина в лимона действа като стимулант за отделителната система и може да помогне да се изчистят токсините и остатъците от храносмилането, полепнали по стените на дебелото черво. Смесването на сока с вода не само ще намали интензивността и силата на лимоновия вкус, но също така ще ви помогне да приемете флуидите, от които се нуждаете, за да потръгнат нещата както трябва.

Какво ще ви трябва? 1 пресен лимон и 1 чаша топла вода. Изстискайте сока на един лимон в чаша с топла вода и пийте на глътки докато свърши.

Петмез – петмезът е спасение за мнозина, страдащи от запек, независимо дали е хроничен или моментен. Причината той да е толкова ефективен е в това от какво се приготвя. Оригиналният петмез е чист сок от захарна тръстика, сварен за да се концентрира и изкристализира захарта. Петмезът съдържа значителни количества витамини и минерали, главно магнезий, който е основното, което помага при запек.

Какво ще ви трябва? 1 чаена лъжичка петмез и една чаша топла вода или чай.

Приемайте по една чаена лъжичка петмез на ден. Започнете бавно и ако не ви допада вкуса, можете да го добавите към чаша вода или чай, за да го разредите малко.

Кафе – много хора обожават сутрешното си кафе, но то прави доста повече от това само да излъчва райски аромати и да ви помага да се събудите. Кофеинът е натурален стимулант за отделителната система, така че една чаша кафе ще ви помогне по няколко различни начина. 1-2 чаши са ок, но се уверете, че не прекалявате. Кафето също така е диуретик и след прием това означава, че ще уринирате по-често. Ако пиете прекалено много кафе, това може да причини запек поради дехидратиране на тялото ви като извлича вода, която може да се окаже полезна за нормалната консистенция на изпражненията в дебелото черво.