Какво точно представлява гъбичната инфекция? Гъбичките живеят във вагината постоянно в малки, безвредни количества. Но когато те излязат извън контрол, резултатите като сърбеж, парене, обриви и зачервяване са изключително неприятни. Понякога може да се наблюдава секретирането на гъста бяла субстанция без мирис. Лактобацилните бактерии обикновено поддържат нивото на pH и нивата на гъбичките в норма, но този баланс може да бъде нарушен от приемането на антибиотици, кортикостероиди, неконтролиран диабет или повишени нива на естроген при прием на противозачатъчни. Ето и няколко лесни, изпитани и работещи метода в борбата с гъбичките.

Орални противогъбични препарати – за 5 % от жените инфекциите са хронични и се появяват поне 4 пъти годишно. При изследване, жени с история на заболяването приемали противогъбичния препарат флуконазол седмично в продължение на 6 месеца. През този период новото на възвръщане на заболяването спаднало с 90%. Шест месеца след това 43 % от жените се смятали за напълно излекувани в сравнение с 22 % от тези, които приемали плацебо.

Пробиотици – много кисели млека съдържат същия тип пробиотици, които поддържат вагината здрава, но при все това изследванията не са успели да докажат все още ефективно, че яденето на една чаша кисело мляко на ден може да има положителен ефект. При наскорошно изследване, проведено в Италия, жените с хронична гъбична инфекция, които поставяли пробиотична таблетка директно във вагината си (веднъж на нощ за седем нощи, а след това веднъж на 3 нощи в продължение на 3 седмици) забелязали, че нивата на инфекцията им спада с 87 %. Специалистите препоръчват все пак да се третирате гъбичната инфекция с конвенционални средства и чак след това да прибягвате към пробиотичните таблекти.

Масло от чаено дърво – етеричното масло, което се добива от листата на чаеното дърво при изследвания в няколко лаборатории, проведени върху животни, показва антибактериални и антигъбични свойства. И при все, че са нужни повече изследвания, за да се докаже неговата ефективност срещу гъбичните инфекции, някои жени съобщават, че получават облекчени, когато си поставят тампон, напоен в масло от чаено дърво през нощта. Лекарите, обаче, съветват да бъдете предпазливи. Вагината е изключително чувствително място, така че трябва да внимавате когато поставяте нещо, което може да раздразни мястото още повече, че то е вече раздразнено. Ако този метод на лечение ви причинява някакъв вид раздразнение или неудобство, трябва непременно веднага да го прекратите.

Памучно бельо – топла, влажна среда може да подтикне гъбичките към неконтролируемо размножаване. Така че следвайте един изпитан с годините съвет – носете памучно бельо, избягвайте чорапогащници и стегнати дънки и сменяйте веднага мокрите бански и тренировъчни костюми от фитнеса след тренировка. Или ако сте навити, можете да не носите и никакво бельо. Често дългите рокли, под които няма нищо, помагат на въздуха да циркулира по-добре покрай гениталната и абдоминална област и така спомага за по-малкото гъбички. Лекарите също така препоръчват да се въздържате от ароматизирани душове, спрейове за тяло и всякакви подобни препарати, които могат да нарушат pH нивото във вагината. Също така специалистите препоръчват измиването с неароматизиран сапун след секс (особено орален), за да избегнете навлизането на чужди бактерии.