Не губете надежда – единственият начин да избегнете пулсиращите болки в главата, замаяността и гаденето на следващата сутрин е да не прекалявате с пиенето или изобщо да не вкусвате алкохол. Но това е по-лесно казано, отколкото сторено. Когато смесвате алкохола си с вода или други неалкохолни напитки може да помогне дотолкова, че да забави напиването ви и да ви държи хидратирани. И ако все пак завършите с напиване, може да искате да пробвате някои от старите и изпитани лекове. Обаче, традиционните лекарства против махмурлук често са неефикасни и някои от тях могат дори да ви накарат да се чувствате още по-зле.

Козината на кучето – дори и мисълта за Блъди Мери да ви изглежда привлекателна и мамеща, то Девствената Мери е далеч по-добър избор за сутринта. Най-лошото нещо, което можете да направите след пиене е да пиете още. Алкохолът първоначално може да окаже благотворно влияние и да помогне да преодолеете първите симптоми, но може да се окаже лош избор в последствие. Махмурлукът е нещо ужасно, защото алкохолът е токсичен, обясняват специалистите, а и вие трябва да дадете на тялото си шанс да се възстанови. Една сутрешна напитка може да доведе до още по-зловещ махмурлук на следващия ден.

Мазна закуска –няма научно доказателство за това, че чиния, пълна с връх с бъркани яйца и бекон може да помогне в борбата ви с махмурлука, при все, че много хора се кълнат, че това действа. Мазната храна може само да ви докара киселини в стомаха. Лекарите препоръчват лесни за храносмилане храни като препечен хляб или зърнени закуски. Трябва да вкарате калории в тялото си. Яжте малко, лека храна и се хидратирайте – това съветват специалистите. Не се препоръчват особени храни, при все, че на някои хора сандвичи с мед оказват благотворно влияние.

Хапчета против махмурлук – съществуват множество лекарства против махмурлук под формата на таблетки, сиропи и прахчета, но доказателствата за това, че те действително вършат работа са наистина малко. Проучените хапчета против махмурлук не са ефективни или помагат само срещу малко от симптомите. Лекарите препоръчват ако все пак прибегнете до подобен метод в борбата си с махмурлука да приемате мултивитамини, които ще ви помогнат да възстановите изгубените хранителни вещества.

Кафе – ако пиете редовно кафе това да пропуснете да сложите кафеварката или джезвето може да е както може и да не е добра идея. Да, това може да ви докара главоболие напук на мъките от махмурлука, просто защото сте пропуснали сутрешната си чашка кофеин. Кофеинът като цяло стеснява кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане. И двете неща могат да влошат махмурлука. Ако редовно пиете кафе може да опитате с много малко количество сутринта след пиянска нощ. Изчакайте между 30 и 60 минути, за да видите как ще се чувствате.

Вода и тонизиращи напитки – конвенционалната мъдрост твърди, че дехидратирането след запой е това, което ви кара да се чувствате толкова зле на сутринта. В интерес на истината, специалистите знаят доста малко за това, което причинява махмурлукът. И при все това, когато приемете отново течностите, които сте загубили, то това ще ви помогне да се чувствате малко по-малко зле. Вода, плодови сокове или тонизиращи напитки са добър начин да се хидратирате след тежка вечер.