Малък, подобен на гъба имплант, които може да прихваща и „попива” раковите клетки по времето, когато те се движат из тялото е разработен от американски учени. Досега новото „изобретение” е тествано само върху мишки, надеждите са то да може да се използва като система за ранно предупреждение при пациенти с рак, като така предупреждава лекуващите лекари навреме. Изглежда също така, че имплантът спира единичните ракови клетки, които се разпространяват на места, където нови ракови колонии биха могли да живеят.

Изследователи от Обединеното кралство споделят, че девет от десет смъртни случая са причинени от разпространението на болестта в други области на тялото. С диаметър от около 5 милиметра и направен от „биоматериал”, който вече има разрешение за прилагане и използване в медицински уреди и устройства, имплантът към настоящия момент е тестван върху лабораторни мишки с рак на гърдата. Експериментите показват, че ако имплантът се постави в тялото на пациента, независимо дали в мастната тъкан, намираща се в абдоминалната област или под кожата, то той започва да засмуква раковите клетки, които циркулират из тялото.

Имплантът имитира процеса, при който откъсналите се на свобода от туморното образувание ракови клетки биват привлечени към други части на тялото от клетките на имунната система, споделят изследователите, участващи в проекта. Те открили, че клетките на имунната система изграждат лагер около импланта – естествена реакция срещу всяко чуждо тяло –и така привличат раковата клетка към него. Накрая, учените „поставили маркер” върху раковата клетка, така че тя да се отличава от останалите и да може да бъде лесно забелязана. След това те преминали към специална проекционна техника за наблюдение, която да може да различава карциномните клетки от нормалните и така разбрали, че могат да засичат раковите клетки, които са хванати в импланта.

Намаляване на разпространението – неочаквано, когато изследователите измерили раковите клетки, които са се разпространили из тялото на мишката с или без импланта, те открили, че „устройството” не само прихваща ракови клетки, но също така намалява броят на злокачествените образувания в други части на тялото. Изследователите от значително дълго време търсят начин да могат да следят и наблюдават разпространението на раковите клетки – познати на науката като метастази, още в ранните етапи от развитието на болестта, но раковите клетки, които се намират в кръвообращението са редки и трудни за следене. Ръководителят на изследването, проф. Лони Шия съобщи, че се планират първите клинични тестове върху хора да започнат съвсем скоро. „Искаме да видим дали метастазиралите клетки ще се покажат в импланта по същия начин при хората, както бяха забелязани при мишките. Също така ще разберем дали процедурата е безопасна и дали можем да използваме същата техника за мониторинг и следене, за да можем да уловим раковите клетки”, споделя той.

Той добавя, че опитите върху животни продължават, за да може да се види какво се случва с цялостния резултат, ако разпространението на раковите клетки бъде засечено на много ранна фаза – нещо, което все още не е напълно проучено.

Други специалисти в областта добавят, че медицината и науката спешно се нуждаят от нов начин да се спре ракът в неговото разпространение.