Управителят на НЗОК предлага Районните здравни каси да бъдат намалени от 28, както са сега, във всяка област, на 6 в проект за оптимизиране на дейността и за подобряване на качеството на медицинските дейности, предоставяни на здравноосигурените лица.

Опитва ли касата да ограничи право на избор на пациентите 

Друго важно предложение в проекта е  здравноосигурените да имат нямат право да избират къде да се лекуват по НЗОК, а това ще става само там, където са регистрирани на адрес.

Не е ясно дали ще медицинската дейност ще се предоставя по настоящ или само по постоянен адрес.

Така здравноосигурените, които живеят в населено място, различно от настоящия им адрес, ще трябва да пътуват, за да се лекуват по здравна каса и да се възползват от медицинските дейности, които са гарантирани.

Това се отнася основно за по-млади хора, които са предпочели да се реализират в големия град, но не са си сменили настоящия адрес. 

Проектът за оптимизация на управителя на НЗОК, който е одобрен от Надзорния съвет, цели да постигне по-добро медицинско обслужване на здравноосигурените.

От друга страна, хората, които живеят в по-малките населени места, няма да е необходимо да изминават стотици километри, за да получат качествено лечение.

Според управителя на НЗОК, понастоящем най-много медицински дейности се извършват и съответно най-много хора се лекуват в градовете, които има университетски болници.

Там са и най-добрите специалисти. Но защо здравноосигурените освен за лечение да трябва да мислят и за това как да покрият и пътните разходи.

Центрове на българското здравеопазване - най-добрите спецаилисти

Това са София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора се утвърдиха своеобразни центрове на българското здравеопазване. Най-вече заради Медицинските университети в тях, които създават много добри медицински спецаилисти. 

Идеята за оптимизация е да се създаде Университетска болница и в Бургас, 4-тия по големина град в България и е един от най-добре развитите, а наскоро остана без хематолог.

Предложението на управителя на НЗОК е 6-тата РЗОК, след закриването на 28-те съществуващи в областните центрове, да е в Бургас.

Вече бе създаден Медицински университет в града, който се очаква да покрие острият недостиг на специалисти.

С проекта може да се прави опит и за съживяване на болниците в по-малките населени места, които поради недостатъчното пациенти, страдат и от недостиг на финансиране.

Както знаем у нас финансирането на здравеопазването е на базата на извършени медицински дейности. И колкото повече пациенти приема една болница, толкова повече пари получава от касата.