Организмът постепенно губи способност да гори мазнини с напредването на възрастта. Резултатите от ново изследване бяха наскоро публикувани в рецензирано медицинско издание.

С възрастта тялото губи способност да гори мазнини

Със стареенето способността на организма да гори мазнини намалява и те започват да се отлагат под кожата в мускулите, около вътрешните органи.

Особено забележимо е натрупването на мазнини в коремната област. Това са т.нар. коремни или висцерални мазнини. Излишъкът им води до затлъстяване, диабет втори тип, възпалителни заболявания.

Учени от САЩ и Германия под ръководството професор по сравнителна медицина и имунобиология от Йелското училище по медицина установяват, че при възрастни мишки имунните В-клетки в коремната кухина неочаквано започват да се разрастват, което води до нарушаване на обмяната на веществата и възникване на възпаление.

Според авторите на научния труд, при попадане на инфекция в млад организъм, В-клетките се увеличават, а след като инфекцията бъде победена, отново намаляват до изходен размер.

С възрастта те престават да намаляват и остават в мастната тъкан на корема, което води до затлъстяване и хронично възпаление. Това създава предразположение към диабет и нарушение на обмяната на веществата.

Препарати могат да спрат трупането на мазнини по корема

За лечение на някои видове рак вече се използват препарати, които неутрализират В-клетките.

Учените смятат, че е необходимо да се провери ефективността на въздействие на тези препарати върху недобре работещите мастни В-клетки.

Това може да открие нови възможности за подобряване на качеството на живот и здраве на възрастните, да се понижат нивата на старчески заболявания като диабет тип 2 и атеросклероза.

Първата стъпка в тази посока е вече направена. Веществото цитокин IL-1B, понижаващо експресията на белтъци, управляващи растежа на В-клетките, вече се използва в препарати за защита от сърдечни заболявания.

Все пак не всичко е загубено и с напредването на годините също може да поддържаме добра форма, но за тази цел трябва да спазваме редица правила.

Например, да не прекаляваме с чревоугодничеството и да забравяме за движението. Колкото по-висока двигателна активност, толкова по-малка вероятност от отлагане на мазнини по корема.