Препаратът колхицин, който се добива от минзухар, в продължение на векове се е използвал като средство срещу подагра и перикардит.

Последните данни показват, че колхицин притежава и други незабелязани в миналото възможности.

Хапче от минзухар може да спасява от повторен инфаркт

Основното действие на препарата е свързано с понижаване на възпалението. Просто приемаме няколко таблетки колхицин, и болката, повишената температура, зачервяването и други възпалителни признаци отшумяват.

Учени от Монреалския университет си задават въпроса дали това лекарство може да окаже помощ на пациенти, преживели сърдечен пристъп.

Известно е, че след инфаркт нивата на възпаление в организма са изключително високи. И това е една от причините, които водят до повторен инфаркт или инсулт.

В изследването, което има за цел проверка на тази хипотеза, взели участие повече от 4700 пациенти със сърдечно-съдови заболявания и инфаркт на миокарда в анамнезата.

На случаен принцип били разделени на 2 големи групи. Едната група всеки ден приемала ниски дози колхицин перорално, а останалите били на плацебо.

Всички пациенти също получили комбинация от лекарства, обикновено изписвана след сърдечен пристъп – аспирин, други антикоагуланти, статини или бета-блокери.

След 3 години резултатите от изследването показват, че хората, приемали колхицин, се чувствали значително по-добре, отколкото тези, които били на плацебо.

Освен 34% понижение на всички неблагоприятни сърдечни събития, изследването също демонстрира 74% намаляване на риска от инсулт и 50% по-нисък риск от хоспитализация по повод ангиопластика/поставяне на стент след пристъп на стенокардия при пациенти, приемащи колхицин, в сравнение с плацебо групата.

Минимално количество странични ефекти на хапчето от минзухар

Още едно несъмнено предимство на колхицина е минималното количество странични ефекти.

Най-значим от тях е повишеният риск от развитие на пневмония при приблизително 1% от хората, приели лекарството.

Днес изследователската група проучва ефектите от приема на препарата сред пациенти с диабет тип 2, а кардиолози вече обмислят въвеждането на колхицин в стандартната схема препарати, изписвани на пациенти, прекарали сърдечен пристъп.

Когато разполагаме с безопасно и достъпно лекарство желанието е да се приложи максимално ефективно.