От Университета на щата Пенсилвания публикуваха поредна класация на държавите в света, където най-лесно се отглеждат деца.

България на 42-ро място, изпреварва Русия, Китай и Турция

Класацията се изготвя всяка година от 2016 г. насам. Общо в класацията се прави оценка на 73 страни по 65 категории. Проведено е проучване сред повече от 20 000 души в Америка, Азия, Европа, Близкия Изток и в Африка.

В състава на групата влизат представители на бизнеса, хора с висше образование, които се смятат за част от средната класа в съответната държава, а също и представители на широките слоеве на населението над 18 години.

Според резултатите от изследването първите три места в класацията за добри условия за семейства с деца заемат Скандинавските държави – Дания, Швеция и Норвегия.

Дания е сред лидерите, благодарение на щедрата държавна политика по отношение на отпуска за бременност и раждане, а също и безплатното образование и здравеопазване.

В Швеция и Норвегия мерките за подкрепа на семействата са на много високо ниво, социалните програми са стабилни, не се променят условията по тях всяка година, както у нас. Ниско е и нивото на престъпност в тези държави.

В топ 5 на лидерите по отношение условия за отглеждане на деца са Канада и Нидерландия. След тях са Финландия, Швейцария, Нова Зеландия, Австралия и Австрия.

Защо Гърция е толкова напред в класацията

Великобритания заради Брекзит е едва на 11-то място, а САЩ заради ниските показатели на безопасност, политическа нестабилност и неравенството в доходите са едва на 18-то място.

България в тази класация е на 42-ро място, като отстъпва на Израел на 41-ро място, веднага след нас са Китай, Русия и Турция.

Най-напред в класацията за отглеждане на деца на Балканите е Гърция е на 21-ро място, може би през 2020 г. ще е по-напред, тъй като парламентът в Атина гласува 2000 евро за родено дете помощ на младите родители. За сравнение у нас помощта за първо дете е едва 250 лв., а за второ 600 лв.

Условията за получаване на майчинство 410 дни също са доста утежнени и много малко млади жени могат да ги изпълнят.

Румъния е няколко позиции пред България, изглежда подпомагането на семействата с малки деца и като цяло условията са по-добри, отколкото у нас.