Изследването за подмладяващите свойства на млеката е проведено в САЩ.

Биологичното стареене на организма е бавно при хората, които предпочитат краве мляко с ниска масленост, установиха учени от американски университет.

За вечна младост краве мляко с ниска масленост

Самият научен труд по темата бе публикуван в рецензирано издание на 28 октомври 2019 г.

В изследването под ръководството на професор Лари Такер е използвана информация за 5834 пълнолетни американски граждани, които пиели или нискомаслено мляко с масленост по-малка от 1%, или такова с по-висока масленост – 2% или 3,25%.

Освен това, приблизително 13% от доброволците не пиели краве мляко принципно.

Авторите на научния труд проучили връзката между дължината на теломерите – крайните участъци на хромозомите, един от главните индикатори на възрастта на човека, и маслеността на изпитото мляко, а също и честотата, в която се пие.

Разликата, която се получава при изследването, според един от авторите, е поразителна. На всеки допълнителен процент масленост теломерите се скъсявали с 69 основни двойки нуклеотиди, което отговаря на повече от 4 биологични години.

При участниците, които пиели мляко с масленост 3,25%, теломерите били с 145 основни двойки по-къси, отколкото при тези, които предпочитат млякото с минимална масленост.

Теломерите при участниците, които изобщо не пият мляко, също се оказват по-къси, отколкото при тези, които пили обезмаслено мляко.

Какво препоръчва здравното министерство за млякото и млечните продукти

Според авторът на изследването, резултатите потвърждават положенията, които са посочени в Хранителните препоръки издадени от Американското аграрно министерство за периода 2015-2020 г. В тях кравето мляко с ниска масленост е посочено като здравословна напитка.

У нас действа Наредба за физиологичните норми за хранене на населението, но отделно бяха разработени и препоръки за здравословно хранене за хората на възраст от 18 до 65 години.

В тях е отделено специално място на млякото и на млечните продукти и се препоръчва да се набляга на такова с ниска масленост. А по отношение на млечните продукти е добре да са и с ниско съдържание на сол.

В препоръките се посочва, ако се пие мляко, което е богато на лесен за усвояване на калций, намалява риска от високо кръвно налягане и развитие на хипертония.