Обявените днес данни от Националния център за заразни и паразитни болести за предходната седмица за заболеваемостта от грип и остри вирусни инфекция принудиха директора на Регионалната здравна инспекция – Пловдив да наложи противоепидемични мерки с писмо, адресирано до Кмета на община, до директора на РЗОК и до общопрактикуващите лекари под тепетата. На практика така обяви грипна епидемия във втория по големина град в България.

Грипната епидемия във втория град - писмото на РЗИ показателно

Мерките са наложени, макар и заболеваемостта от грип и остри вирусни инфекции в Пловдив да е под средната за страната, която е 132.67 на 10 000 души, докато под тепетата е малко над 113.

Противоепидемични мерки, наложени от директора на РЗИ – Пловдив, са изчерпателно изброени в публикуваното писмо. Сред тях са спиране на свиждания и планови операции, прегледи и консултации на бременни и кърмачета, забраняват имунизациите, както и профилактичните прегледи.

В детските градини се въвеждат строги правила, за да не се допуска приемането не само на болни деца, но и на персонал с признаци на остри вирусни инфекции.

С писмото директора на РЗИ – Пловдив въвежда и задължение за уведомяване при установяване на множество случаи на грип и остри вирусни инфекции. Посочени са и телефони на отдел „Противоепидемичен контрол” в инспекцията.

С мерките посочени в писмото на директора на РЗИ следва да се запознаят не само кмета и личните лекари, но и всички директори на детски градини и училища.

Същевременно заместник кмета по образование на Пловдив съобщи, че броя на отсъстващите в детските градини и училищата е достигнал до 30% от броя на децата, затова е въпрос на дни да бъде обявена грипна ваканция.

Както бе посочено и по-горе, под тепетата болните са сравнително малко, най-много са в Монтана, където вече са над 240 на 10 000 повече, отколкото в Пловдив.

Най-много болни от грип в Монтана и Сливен

Болните са най-много сред децата в предуичилищна и училищна възраст – 5-14 години, и това не е само в Монтана, а и в цялата страна.

Сред децата заболелите са най-много, но не най-малките, а по-големите от 5 до 14 години, които ходят на детска градина, на предучилищна и на училище и съответно контактуват с най-много хора. След Монтана по заболеваемост на второ място е Сливен, следвано от Хасково, където болните са под 200 на 10000 души.

През 2019 именно в третата седмица на годината бе достигнат пик на броя на болните, но тогава бяха доста над 200 на 10000, а сега все още са на половина.