Бързият ритъм на живот на съвременния човек се отразява на неговото емоционално състояние. Според данните от последното проучване сред жителите на Великобритания, те разходват почти 5 години от живота си за безпокойство.

Изследването било проведено от експерти на компанията Rescue Remedy. По време на проучването те използвали данните на 2000 британци.
Резултатите показали, че около 86% от участниците в допитването смятали себе си за обезпокоени.

Доброволците си признали, че изпитват чувство на тревога около 1 час и 50 минути ежедневно, 12 час и 53 минути в седмицата и 4 години и 11 месеца за целия свой живот, ако неговата продължителност е около 64 години.

Авторите на проучването пресметнали, че най-често повод за безпокойство сред британците е работата. Освен работата жителите на Великобритания се вълнували от финансовите проблеми, закъснения, здравословни проблеми на любимия човек, собственото здравословно състояние и отношенията с партньора.

Участниците в допитването признавали на експертите, че се боят да не закъснеят за влака или за друго транспортно средство, а също и да не се събудят на време след звъненето на будилника.

Причина за тревога се оказвали външният вид на запитаните респонденти и безопасността на техните семейства.

Следва да се отбележи, че преживяванията се отразявали и на общото здравословно състояние на британците. Около 84% от хората спели лошо,поради чувство за тревога, а 6 от 10 участника на проучването отбелязвали, че безпокойството негативно се отразявало на тяхното усещане за благосъстояние.

Установило се, че преживяванията водели до кавги с близките хора и загуба на работата.

Всеки 4 запитан британец казал, че предпочита да скрива собствената си тревога, а 34% от участниците в допитването били в състояние да споделят с околните.

Изчисленията показали, че 72% от британците биха се безпокоили по-малко, ако разказват на приятели причините за своето вълнение, а 8 от 10 от запитаните хора казали, че в някои случаи са се безпокоили по-силно, отколкото би трябвало.

7 души от 10 се опитвали да се успокоят, обръщайки се към приятел или член на семейството за помощ, а също чрез физически натоварвания.

За справянето с преживяванията на жителите на Великобритания помагала разходката. Но в някои случаи, според авторите на изследването, добър метод за отпускане е избягване на ситуацията или опитите за забравяне на случилото се.

И все пак

Макар че специалистите нееднократно са твърдели за необходимостта да се мисли позитивно и за отказа от излишните емоции, наскоро учени от Ливърпулския университет установили, че в работата негативните емоции могат да се отразят благоприятно.

Учените изучавали емоциите, които хората изпитват по време на работа, в рамките на провеждания от тях експеримент. Резултатите от проучването показали, че отрицателните емоции невинаги водят до негативни последствия, ако те биват изпитвани при определени условия.

Експертите твърдят, че условията, в които човек се сблъсква с отрицателни мисли и емоции, трябва да се отчитат при анализа на влиянието на преживяванията върху жизнената дейност.

Например, в ситуация на нарушения от страна на работодателя на определени морални норми гневът може да се превърне в своеобразна част от борбата за справедливост.

Така, конструктивното изразяване на гнева способства, за това в бъдеще да е възможно предотвратяването на подобни неприятни случаи в работата. Освен това, според изследователите прекомерната увереност на служителя може да се отрази изключително неблагоприятно върху протичането на работния процес.