Любовта и щастливият семеен живот не така необходими на хората за душевно равновесие и спокойствие, установили учените. Това показват резултатите от последните изследвания на психолози и социолози, данните от които бяха представени на ежегодната конференция на Американската социологическа асоциация.

Щастие без брак

На всички ни е известно, че хората, имащи стабилни отношения и здраво семейство, имат много по-малко проблеми с психологическото си здравословно състояние от тези, които водят самотен живот.

Но разпространява ли се това правило, което впрочем е подкрепено с изследвания на психолози, върху всички хора? С този въпрос се заема група изследователи под ръководството от Окландския университет в Нова Зеландия.

В изследването на психолозите участвали повече от 4 хиляди души на възраст от 18 до 94 години. Към момента на изследването 1/5 част от тях не били обвързани нито семейно, нито по любов, а средната продължителност на връзките, при хората, които били в такава, е била 22 години.

Получените от проучването данни показали, че животът в самота прави някои хора по-щастливи, отколкото семейния.

Според изследователите, хората, които се чувстват по-щастливи без семейство, съвсем не е задължително да бъдат интроверти. Най-често в самота им е по-добре на тези, които се стремят да избягват конфликти във всяко едно направление – семейният живот и романтичните отношения във всеки случай са съпроводени с определено количество скандали и спорове.

Според психолозите, за тези, които винаги се стремят и по всякакъв начин да избягват конфликти, животът в самота е действително по-доброто средство за поддържане на душевно равновесие.

Телевизорът влияе на всички

Ако все пак сте готови на конфликти и сте решили да създадете семейство и да имате деца, то учените предупреждават – бременните жени трябва да обръщат внимание на това от къде черпят информация за бременността и раждането.

Danielle Bessette от Университета на Синсинати установила, че телевизионните риалити програми и сапунените опери, в които става дума за толкова важни за готвещата се да стане майка жена теми, влияят на абсолютно всички зрителки – дори и на тези, които твърдят, че не гледат подобни програми и не им вярват.

В изследването взели участие 64 бременни жени, които били запитани дали гледат съответните риалити програми. Установило се, че дамите с висше образование не гледат не глад ТВ шоута, не им вярват и предпочитат да получават необходимата информация от лекаря или поне твърдят така.

Жените със средно образование признали, че им харесват подобни телевизионни програми и им дават нови представи за бременността и раждането.

Разделението на труда обуславя романтиката

На тези двойки, които вече са станали родители, учените препоръчват – с цел избягването на спорове, които следват непосредствено след раждането децата, да си разделят задълженията по грижа за бебето по равно.

Изследователите подчертават, че мъжът и жената трябва да споделят помежду си задълженията от всякакъв тип – пасивните, наблюдението на детето по време на игра на детската площадка, интерактивните – общуването, а също и физическите като хранене и къпане.

Ако всичко е разпределено по равно, то романтиката между тях няма да угасне, а сексуалният им живот ще остане активен.

Жените се стремят към разводи

Още едно проучване показва, че ако семейният живот е започнал да се пропуква, инициатори на разводите в болшинството от случаите са жени.