Основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг призова потребителите на Facebook редовно да бягат, обявявайки 2016-та за година на бягането.

Но лекарите не приветстват този способ за оздравяване. Как правилно да спортуваме?

Градът-убиец

Бумът на бягането започва през 70-те години на 20-ти век. А през 90-те години излиза, дори и книга „Бягане срещу инфаркт“.

Желаещите да оздравеят започнали поголовно да бягат и… много от тях се озовали направо в реанимацията със сърдечни пристъпи.

Но това на пръв поглед оздравяващо занимание е опасно не само, заради възможен инфаркт. Бягането с обикновени маратонки с твърда подметка по равните алеи на парка или по градските тротоари – това е изобщо убийство за гръбнака.

До известна степен вредата за ставите и за гръбнака намалява от специалните маратонки за бягане, поради пружиниращият ефект, който създават върху стъпалата.

А на пациентите с болки в коленете и в тазобедрените стави се препоръчва да санаторно лечение в курорти, разположени в планински местности, където да се разхождат по планинските пътеки.

Хората се връщат оттам и се случва чудо, болките отминават. Този положителен ефект се свързва с лечебното въздействие на минералната вода и на почивката, но това не е така.

Ходенето  в гората, по стръмното, е съвсем различно от това по плоска и права повърхност.

Вредно ли е честото изкачване на стълби?

Ходенето по стълби е полезно, но само ако човек не се довежда до състояние на припадък, като всеки ден изкачва по 10 етажа, достатъчно е да измине разстоянието между 1 или 2 етажа.

Всякакъв спорт ли е полезен?

Не, в идеалния случай е най-добре човек да се консултира с лекар по лечебна физкултура, който да установи какво е подходящо конкретно за вас.

Преди лекарите даваха на пациентите си препоръки от рода – правете гимнастика. Каква обаче, изобщо не става ясно. Или – при болки в гърба е по-добре да се плува.

Но как, колко – всичко има значение. Много често хора, които дълго време тренират във фитнеса, занимават се с йога или просто правят някакви упражнения у дома, но болките в гърба не отшумяват.

Когато потърсят лекарска помощ и им се направят съответните изследвания, се оказва, че силата и издръжливостта на мускулите е почти нулева.

Съвременната апаратура позволява нагледно да се покаже кой конкретно мускул изостава и дори е спрял развитието си, не функционира или не функционира правилно.

Още едно правило – всеки комплекс лечебна гимнастика трябва да се променя на всеки 3 месеца. Изпълнението на едни и същи упражнения повече от 6 месеца се смята, дори за вредно, защото в този случай се развива една двигателна способност, а другите атрофират.

Когато се усвои дадено двигателно умение се или постигне определено ниво на мускулна маса и издръжливост се преминава към следващото.

Необходима ли е сутрешната физзарядка?

Продължителната гимнастика по 15 минути сутрин далеч не е необходима на всички.

Много по-полезно би било да се поразтегнем, да направи упражнения за разтягане с цел облекчаване на прекомерния мускулен спазъм. А по-активните мероприятия за укрепване на мускулите могат да се изпълняват през деня.

Има ли препоръка, която може да се приложи от всички, що се отнася до физическата активност?

Най-усреднената препоръка за възрастните е да се изминават ежедневно 10-14 хиляди крачки, тоест приблизително 7-10 километра. Ако в зряла възраст не се прави това, се появяват болежките. Човек е така устроен, че движения са необходими и ако мускулите не се напрягат, грубо казано, започват да загиват.