С какво е полезно рибеното масло?

Рибеното масло, извличано от месестата част (плътта) и костите на някои океански и морски риби е най-богатият източник на Омега 3 киселинни етил естери, които познаваме повече, като Омега 3 мастни киселини.

Тези киселини имат пряко участие в липидните процеси в човешкия организъм, поради което са смятани за панацея при лечението на много заболявания и козметични дефекти.

Богатото на Омега 3 рибено масло носи огромни ползи на нашето тяло.

Качествените форми на хранителни добавки с рибено масло (капсули или течни препарати) са богати на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини - незаменими мастни киселини, които човешкият организъм не произвежда, поради което трябва да си ги набавя отвън – основно чрез храната.

Недостигът на рибено масло под формата на риба и морски продукти в менюто, трябва да се компенсира, чрез прием на добавки, като това могат да бъдат капсули или така наречените ‘’перли’’ с рибено масло, които да се приемат ежедневно, особено при нужда.

Рибеното масло, когато е течно има силна специфична миризма, което го прави по-малко предпочитано от масовия потребител.

Освен това, тази форма е с много нисък срок на съхранение, тъй като веднага след отваряне, под въздействието на кислорода започват окислителни процеси, водещи до потъмняване и гранясване на маслото.

Рибено масло от сьомга

Рибено масло от сьомга е една от най-добрите форми на този природен лечител. Маслото от сьомга съдържа не само ненаситени Омега 3 мастни киселини с висока концентрация и в напълно усвоима форма, но и много важни аминокиселини, отговорни за правилната обмяна на веществата, а също и за клетъчното обновяване и мускулния растеж.

Не случайно активните спортисти и тежкоатлетите залагат изключително много на рибата в менюто си, като приемът на хранителни добавки с рибено масло също е рутинна практика при тях.

Като труден за улов вид риба, сьомгата е скъп източник на рибено масло. Не бива да се изненадвате, че капсулите рибено масло от сьомга са на по-висока цена от повечето подобни продукти.

Рибеното масло, изобщо и в частност това от сьомга притежава уникалната способност да подпомага изгарянето на мазнините.

То намалява драстично нивата на лошия холестерол в кръвоносните съдове, което го прави отличен помощник на сърцето.

Редуциране на теглото с рибено масло

Бързото разграждане на мазнините, постъпили с храната и трансформирането им в чиста енергия е важно за редукцията на теглото.

Богатото на Омега 3 рибено масло спира постъпленията към мастните депа, с което проблемните зони намаляват видимо своя обем и се постига качествено и трайно намаляване на теглото.

С помощта на рибено масло, всяка диета за редуциране на наднорменото тегло става много по-ефективна, тъй като освен изгаряне на мастните натрупвания, то подобрява функцията на черния дроб, откъдето идват повечето метаболитни затруднения.

За атлетите това е допълнителна придобивка, тъй като чрез рибено масло се трансформират по-лесно подкожните мазнини в мускулна тъкан.

Рибено масло – ползи за красотата

Кожата е тази, която страда най-често при недостиг на важни витамини и аминокиселини.

Съдържащите се в качественото рибено масло витамини А, Е, В, В6 и D са сред най-важните компоненти, необходими за храненето на кожните клетки. С редовен прием на капсули рибено масло, ползите за състоянието на кожата са безспорни.

Подобрява се нейната хидратация, стимулира се производството на собствен колаген и еластин, с което кожата става по-еластична, плътна и сияйна.

Рибеното масло, особено когато е течно може да се прибави към крема за лице, с което ще повиши неговите подхранващи и защитни свойства.

Много изследвания сочат, че в регионите в които се консумира редовно морска и океанска риба, хората са не само по-здрави, но и изглеждат много по-млади и жизнени от тези в останалите региони на света.

Косата също изпитва силна нужда от рибено масло. Неговите незаменими мастни киселини, както и витамините А и Е участват в правилното формиране и растеж на косъма.

Тя е тази, която защитава косъма от увреждане при механични и атмосферни въздействия и нейното състояние се отразява най-видимо на визията на косата.

Сухата, изпръхнала, цъфтяща и оплитаща се коса има най-голяма нужда от допълнителен прием на Омега 3 рибено масло.

Макар и изключително важно за зрението, рибеното масло има отношение и към очите от чисто естетична гледна точка.

Редовното приемане на риба с храната или на добавки с рибено масло под формата на капсули избистря погледа, с което се придава допълнителна лъчезарност на лицето.

Съдържащите се в рибеното масло аминокиселини подобряват състоянието на очите по много начини.

Те спират развитието на дегенеративни очни болести, като катаракта и глаукома, повишавайки преноса на кислород до клетките и подобрявайки храненето на очния нерв и ретината.

Качественото рибено масло – основна храна за мозъка

Редица медицински проучвания сочат, че редовният прием на качествено рибено масло под формата на добавки – перли, подобрява значително мозъчната функция.

Рибеното масло, когато е с висока чистота и без наличие на токсини и тежки метали, като олово е изключително полезно за намаляване на натрупаната плака и холестерол в кръвоносните съдове.

Подобреното състояние на кръвоносната система е решаващ фактор за преноса на кислород до мозъка, с което се подобрява изключително много неговата дейност.

Някои проучвания показват, че дори дегенеративни процеси в мозъчната дейност са напълно обратими при редовен прием на чисто рибено масло от сьомга или друг вид морка и океанска риба.

Състояния като старческа деменция, атеросклероза, липса на концентрация и състояния на тревожност се повлияват чудесно при включване на повече риба в менюто или при прием на добавки с добро качество.

Рибеното масло е чудесно за хората на умствения труд, както и за учащите се, които се нуждаят от по-добра концентрация и памет.

Лекарите отдавна апелират да се добавя рибено масло към храненето на подрастващите, не само за задравяване на тяхната костна система, но и за повишаване на тяхната умствена концентрация.

Рибеното масло и костната система

Рибеното масло, течно или на капсули е провъзгласено за спасител при някои много сериозни костни заболявания.

Неговото високо съдържание на витамини А, Е и D в напълно усвоима форма го прави отлична профилактика срещу рахит в детска възраст, особено в страните с по-студен климат, къде слънчевите дни са недостатъчни, за да може организмът сам да синтезира необходимите количества.

Това важи особено за витамин D, който се синтезира под въздействието на UV лъчите върху кожата.

Поради отличните си свойства на балансьор на хормоните в тялото, безценното рибено масло се използва и като превенция и лечение на ставни и костни заболявания, възникващи в климактериума. Особено при жените, понижените нива на естроген и прогестерон се отразяват драстично на костната плътност, поради което често се препоръчва те да приемат добавки с Омега 3 рибено масло, като превенция на остеопороза, артрит и коксартроза.

Черният дроб също се нуждае от рибено масло

Доброто състояние на черния дроб също е пряко зависимо от рибеното масло. Като общоукрепващо и противовъзпалително средство, чистото рибено масло подобрява функцията на най-важния пречиствателен и преработващ орган в нашето тяло.

Според много специалисти рибено масло капсули може да се включи към лечебната програма при хепатит С.

Тук е особено важно да уточним, че под чисто рибено масло, имаме предвид молекулярно дестилирано масло, при чието добиване са елиминирани всички токсични елементи, съдържащи се в тялото и костите на рибата.

Именно, поради високото съдържание на олово в някои океански риби и морски животни не се препоръчва консумацията на риба в големи количества, тъй като тя може да затрудни работата на черния дроб.

Рибено масло при лечение на акне

Акнето е бич за хората от всички възрасти и особено за подрастващите през периода на пубертета.

То се дължи на няколко фактора, сред които превес на някои хормони, а също и на хиперфункцията на мастните жлези в кожата, което в комбинация с някои възпалителни процеси води до запушване на порите, поради образуването на прекомерно големи количества себум и отделяне на мъртви клетки.

През последните години в САЩ са проведени няколко проучвания, които показват, че дневен прием на 3гр рибено масло в продължение на три месеца повлиява много добре най-тежките форми на акне.

Рибеното масло, като мощен антиоксидант, не само спира окислителните и възпалителни процеси, но и регулира дейността на мастните жлези, с което се спира свърхпроизводството на себум.

Чистото рибено масло от сьомга и акула е отлично средство за пречистване на кръвта, като по този начин се намаляват значително кожните възпаления, отговорни не само за акнето, но и за много други неприятни състояния, като обриви, сърбежи, зачервявания, болезнена чувствителност на кожата и дори псориазис.

Рибеното масло, като важна добавка за вегани и вегетарианци

Хората, които вероятно най-много се нуждаят от добавки с рибено масло са веганите и вегетарианците, които не консумират риба и морски мекотели.

За тях качествено рибено масло от акула или сьомга е чудесен начин да си набавят, така важните, незаменими аминокиселини, от които тялото им се нуждае.

Рибено масло – течно или на капсули?

Това, под каква форма ще приемате рибеното масло зависи изцяло от личните ви предпочитания, но въпреки това, трябва да уточним, че по удачен за вътрешен прием са капсулите или така наречените перли.

Някои продукти са със забавено усвояване, с което се осигурява постоянен прием на Омега 3 мастни киселини и витамини през целия ден.

Бързо освобождаващите се хранителни добавки с рибено масло не могат да разгърната така добре своето пълноценно действие, както тези със забавено действие, тъй като те биват бързо усвоени в стомаха и изхвърлени чрез отделителната система.

При случаи на диария или неправилна функция на стомашно-чревния тракт, полезните съставки на маслото почти не се усвояват в тялото.

Имайте предвид, че и течното рибено масло и това под формата на капсули трябва да бъдат с висока чистота, т.е. да бъдат добити по метода на молекулярната дестилация, при която се елиминират всички вредни съставки в тялото на рибата.

Ако ползвате рибено масло, което е течно трябва да го употребите преди да се е окислило, което ще се случи за минимум 3 дни. Хладилникът не винаги може да спре процесите на окисляване.

Рибено масло – цена

Трудно е да се уточни дали цената на рибеното масло е ниска или висока, тъй като тя се определя на база неговата чистота и качество.

Не е възможно обикновените добавки да имат еднаква с тази на чистото рибено масло цена. Това, което допълнително може да оскъпи един продукт са допълнителните съставки, добавени в него.

Така например масло с добавен витамин Е става малко по-скъпо, но то е и с по-висока концентрация, което означава по-икономичен разход.

Когато избирате рибено масло се ориентирайте за неговото качество по цената, но и следете съдържанието, посочено на опаковката, тъй като въпреки всичко, зад високата цена може да се крие ниско качество.

В доброто рибено масло съдържанието на Омега 3 варира в диапазон 300-700мг на един грам масло. Избирайте продукти на утвърдени производители и не купувайте от случайни търговци.

Рибено масло – прием

Дозировката на рибено масло е индивидуална при различните нужди на тялото. Оптималната доза при възрастни е 1-3 меки капсули от 1000мг дневно, като те в никакъв случай не бива да се дъвчат, а да се поглъщат, без да се нарушава тяхната обвивка.

Няма ограничения, дали рибеното масло капсули да се приемат преди или след хранене, но е важно да не бъдат приемани с алкохол, а по възможност с голямо количество трапезна или изворна вода.

Противопоказания на рибеното масло

Ползите от рибеното масло са безспорни, но това съвсем не означава, че то може да се приема безразборно. Предозирането може да причини киселини, болки в стомаха, диария, кръв в урината, както и повишени стойности на кръвната захар.

Витаминната токсичност, поради високите нива на витамини А и D също трябва да бъде избегната, а за целта е нужно стриктно спазване на дозировката и консултация с лекар, в случай на някои хронични заболявания.

Трябва да се знае, че рибеното масло е опасно за хора с алергии към някои рибни продукти, както и за бременни жени, диабетици и пациенти, застрашени от кръвоизливи.

Хора със сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и страдащи от застойни състояния също не бива да приемат рибено масло без лекарско предписание.

Като профилактика при малки деца трябва задължително да се спазва дозировката за съответната възраст и да се потърси лекарска консултация в случай на неразположение у детето.

Рибеното масло е един от най-уникалните дарове на природата, от който вече дори хората, които не обичат риба могат да се възползват максимално.

Ползите от рибеното масло за здравето и красотата са доказани във времето, поради което тази добавка е една от най-масово купуваните от потребителите от всички възрастови групи.