Обикновената шарка или варицела, от която боледуват на практика всички деца в ранна училищна възраст, може да доведе до опасни състояния и сериозни проблеми.

Детската болест понякога предизвиква усложнения и дори може да се превърне в заплаха за живота. 

Затова ако заболяването се съпровожда с нетипична симптоматика, по-добре да се застраховаме и да направим консултация с личния лекар.

Развитие на усложнения при обикновена шарка

Какви са усложненията на варицела

Обикновената шарка предизвиква множество усложнения, поради които може да стане причина за опасни за живота състояния. Като цяло, всички те могат да бъдат разделени на няколко групи:

Специфични

Развитието на тези усложнения е свързано с активността на вируса на шарката – Varicella Zoster. Сред най-разпространените от тях са енцефалит и менингоенцефалит.

Много по-рядко се срещат други неврологични усложнения, например, менингит и патологии на периферната нервна система, а също и не неврологични последствия – пневмония от шарка, круп и т.н.

Неспецифични

Подобни усложнения възникват, заради присъединяване на бактериални инфекции.

Най-често се срещат бактериални суперинфекции, предизвикани от стафилококи или стрептококи, по-точно гнойни увреждания на кожата, а също и целулити, абсцеси, остеомиелити.

Също съществува риск от развитие на отити и бактериална пневмония.

Днес лекарите все по-често се сблъскват с развитие на бактериални усложнения от банална варицела.

Това се обяснява, първо, с леко проникване на патогенни микроорганизми през рана на кожата, а второ, наличието на множество щамове бактерии, които проявяват чувствителност към антибиотици.

Рискови групи

Вероятността от развитие на усложнения от шарка е много по-висока при някои групи хора:

 • Деца в ранна възраст – до 1 година;
 • Възрастни – както е установено, най-рядко усложнения се наблюдават при деца от 1 до 9 години;
 • При нарушена имунна система – това състояние може да бъде предизвикано от определени проблеми със здравето, например, от ХИВ, а също и от прием на специални лекарства, потискащи имунитета.
 • С атипични форми на варицела.

Изброените категории болни трябва да преминат през лечение на шарка под контрол на лекар. Най-често за тях е показна задължителна хоспитализация в инфекциозно отделение.

Енцефалит от варицела – симптоми и прогноза

Терминът енцефалит се използва от лекари за обозначаване на възпаление на главния мозък. Това е едно от най-разпространените неврологични усложнения на варицела.

Да се заподозре неговото възникване при болния е възможно по:

 • Повторно повишение на температурата, по-точно, гадене и повръщане в съчетание с главоболие. Възможна е също загуба на съзнание, страх от светлина и др.
 • Влошаване на общото състояние, по-точно слабост и сънливост, прекомерна уморяемост.

Изброените симптоми – това е повод незабавно да се търси лекарска помощ. При развитие на неврологични усложнения на варицела често е показна хоспитализация на болния.

Въпреки това тези състояния най-често успешно се поддават на терапия, и всички нарушения са с обратим характер.

Пневмония от варицела

Понякога вирусът на варицелата попада в бронхиалното дърво и в белите дробове, където започва активно да се размножава, като става причина за остър възпалителен процес – пневмония от варицела.

Признаците на това заболяване е възможно да се наслагват на фона на симптомите на варицела.

Най-често те възникват 1-2 дни след появата на явни признаци на обикновената шарка. 

Влошаване на състоянието може да се заподозре по:

 • Усилване на интоксикацията;
 • Силна кашлица;
 • Стабилност на високата температура;
 • Задъхване, дори и в състояние на покой;
 • Посиняване на назолабиалния триъгълник и на връхчетата на пръстите;
 • Болезненост в областта на гръдния кош;

Пневмонията от варицела се смята за доста тежко усложнение на обикновена шарка. С тази болест са свързани много летални случаи сред деца, а също и сред възрастни.

Бактериални инфекции на кожата

Раничките по тялото на болния от варицела – това са потенциални входни врати за различни инфекциозни агенти. Затова рискът от развитие на бактериални усложнения от страна на кожата при тази диагноза е много висок.

Да се заподозре развитието на усложнение е възможно от самите болни или техните роднини основно по повторно повишаване на температурата 3-4 дни след поява на обривите.

Характерно е възникване на зачервяване в основата на обривите на кожата, и по-точно поява на нови възелчета и мехурчета.