Дори дълга коса може да изглежда безжизнена и лишена от обем. Причината често се крие в неправилната грижа или в самата структура на косата.

Трудно се поддава на оформяне, не задържа обем при корените и бързо се омазнява.

Как да направим така, че косата да изглежда визуално по-гъста

Използвайте шампоан за повече обем

Красивата коса започва с правилното миене. Какъв шампоан обикновено използвате? Опитайте да смените любимото средство с козметика, специално предназначена за придаване на обем на тънките коси.

Не използвайте балсами, които не се изплакват

Балсамите, след употребата на които косата не трябва да се изплаква, могат да подхранват и овлажняват косата, правят я по-гладка, по-блестяща и „послушна”.

Полезна козметика са, когато косата има нужда от допълнително подхранване. В състава на средствата се съдържат силикони, масла и витамини.

Основният недостатък на балсамите, които не трябва да се изплакват след нанасяне, е, че правят косата много тежка, като я лишават от желания обем и по-бързо се замърсяват.

Дори козметиката, която е предназначена специално за тънка коса, далеч невинаги „отлично” се справя със своите задачи.

При често използване на подобни балсами притежателките на тънки коса е по-добре да се откажат.

Много по-практично е използването на маски и балсами, които помагат за поддържане на косата в добро състояние.

Не правете път на косата

Правият път на косата невинаги е подходящ при тънък косъм. В този случай, дори многослойната прическа обикновено изглежда безжизнена, съвсем лишена от обем.

Опитайте друг вариант – страничен път наляво или надясно, лека промяна на прическата, но косата ще стане визуално по-обемна.

Не се препоръчва на косата да се прави път веднага след миене. Смята се, че така ще бъде много по-трудно да се придаде обем на корените.

Леко подсушете кичурите, разтръскайте главата и оставете косата, по който се е оформяла естествено. 

Окончателно изсушете косата и след това прическата следва да се придобие необходимата форма.

Не пускайте много дълга коса

Дългата коса е по-тежка, а това означава, че не изглежда толкова обемна както ако беше по-къса. За притежателките на дълги коси правилната прическа е необходима както на никой друг повече.

Повечето фризьори препоръчват да спрем своя избор на не по-дълга от раменете. Тази дължина придава на косата визуален обем и гъстота.

Прическата следва да се допълни с прав или страничен бретон, което само може да я преобрази.

За да изглежда прическата на няколко пласта красиво на тънка коса, следва редовно да се подстригват прорасналите краища. Не забравяйте поне веднъж на 8-10 седмици да посещавате фризьор.

Специални спрейове за обем

Не пренебрегвайте използването на професионална козметика в грижа за косата, които помагат за добавяне на визуален обем.

И ако редица средства за оформяне – мусове, балсами и лосиони, само „утежняват” тънката коса, то специалните спрейове са лишени от този недостатък.

Леки са и залепват и не изсушават косата, отлично се справят със своите функции.

Спрейовете за обем на косата се нанасят само в областта на корените. Следва средството да се дозира – в случаите с тънките коси е добре да се спазва правилото „по-добре по-малко, отколкото повече”.

Леко подсушете току що измитата коса. Обработете я със спрей и оставете да изсъхне естествено.

Ако използвайте сешоар, то главата трябва да е надолу и косата следва да се суши така. Ако сешоарът е от вътрешната страна на косата – така обемът ще стане още повече.

Когато избирате спрей, обърнете внимание дали има съдържащи спирт компоненти. Агресивни вещества е възможно да присъстват в състава, но някъде в края на списъка.

Правилно използване на маша за коса  

Често използвате маша за придаване на обем на косата, ако да, то трябва да го правим правилно. 

Основното правило при оформяне с маша – кичурът след къдренето трябва да се остави да изстине.

Този трик ще ви помогне да направите  по-трайна прическа, тъй като на тънката коса къдравото не издържа дълго.