Експерти от глобалната независима мрежа Cochrane публикуваха резултати от изследване на тестове за антитела към коронавируса SARS-CoV-2, според които най-голяма точност на тестовете се постига не по-малко от 2 седмици след появата на първите симптоми.

От какво зависи дали тестовете за антитела показват грешно

Търсенето на изследвания, посветени на антителата срещу коронавируса, се провежда сред 11 000 публикации по COVID-19, достъпни към края на април.

Към този момент са открити 54 съответстващи изследвания, обединяващи резултатите от анализа на почти 16 000 проби с помощта на 27 различни теста, към настоящия момент съществуват около 200.

В повечето случаи те са получени от китайски пациенти с тежка форма на COVID-19. Според получените данни, тоест делът на хората, преболедували от COVID-19, който може да се установи с тяхна помощ е тясно свързана с времето на провеждане на теста.

Така, тестовете за антитела IgM и IgG в рамките на 1-7 дни след появата на първите симптоми са откривали само 30,1% от заболелите, в периода от 8-ми до 14-ти ден – 72,2% от пациентите с COVID-19, в интервала между 15-21 дни – вече 91,4 от преболедувалите, а в рамките на 21-35 дни – 96% от хората, прекарали коронавирусна инфекция.

За оценка на чувствителността на тестовете, направени след 35 дни и по-късно, данните не са достатъчно.

Грешните отрицателни повече при повече заразени при изследваните

Грешноположителните тестове, тоест показващи, че човек е преболедувал от COVID-19, всъщност са 1-2%.

Учените илюстрират какво означават тези данни, по примера със селекцията от 1000 души, където 20% - 200 души са преболедували от COVID-19:

  • 193 души получили положителен резултат от теста, 5% - 10 души, от тях страдали от COVID-19 – грешно положителен резултат;
  • 807 души получават отрицателен резултат от теста, но при 2% - 17 души от тях страдали от COVID-19 – грешноположителен резултат.

Колкото по-разпространен е COVID-19 в тази група или популация, толкова повече ще са грешните отрицателни резултати и толкова по-малко грешно положителните.

Изследователите смятат, че тестовете за антитела могат да играят роля при диагностика на COVID-19 на фона на симптоми на заболяване, които не са преминали PCR-тестове или са получили отрицателен резултат, въпреки характерните проявления на COVID-19.

Учените подчертават, че жизненоважен момент при използване на тези тестове – не по-рано от 2-3 седмици след появата на симптомите. През друго време това не трябва да се прави.