Обновлението на информационната система минути след полунощ потвърди 60 нови заразени в област Смолян, които и конкретно от завода за авточасти, като тестовете на работниците, за което стана ясно още преди няколко дни, са платени от работодателя, управителя на предприятието.

Реално заразените днес намаляват, 2 пъти по-малко са от вчера

Предстои установяването на контактните лица на всички заразени от предприятието, не е изключено, след като бъдат тествани още 400 работници и сред тях да бъдат открити положителни случаи.

Ако изключим инцидентната поява на огнището в община Смолян, в останалата част от страната заразените са 80, като прави впечатление внушителният брой тестове, които са направени в понеделник.

Референтните лаборатории сякаш днес са си наваксали пропуска от вчера с 4,5 пъти повече PCR  тестове, като те достигат рекорд за цялата епидемия у нас, толкова никога не са правени.

При 300 теста от две лаборатории след обявяване на извънредното положение, толкова PCR-и, колкото са направени днес, тогава са били необходими близо 2 седмици за достигане до същия брой.

Това показва, че сега здравеопазването и като цяло страната е много по-подготвена да се справи с шоково покачване на заразените.

Би било редно обаче, когато се прави анализ на заболеваемостта, да се фокусираме вече не върху това колко са заразените като абсолютен брой, а съотношението тестове, които разбира се, включват и повторни и потвърдени нови случаи.

За сравнение, в неделния ден, при малко над 1000 тестове, 66 потвърдени са 6,6% положителни, или 93,4% отрицателни, което си е доста. В понеделник обаче картината е по-разлика 140 положителни от 4 500 или това прави малко над 3% положителни или двойно по-малко реално като вчера.

Днес отрицателните проби от направените тестове за близо 97%, тоест реално можем да говорим за спад на заболеваемостта, а не покачване, въпреки нарастване на абсолютния брой.

Останалите показатели обаче показват по-скоро разрастване на епидемията, хоспитализираните се увеличават до 434 от 423 вчера, на интензивна терапия също са повече, отколкото бяха вчера или е възможно да не е било съобщено.

Бумът в понеделник по-скоро предизвестен, тестовете с 450% повече

Очакваният от нашия екип бум в понеделник, заради почивния неделен ден сякаш се оправда.

За добра новина от днешния ден що се отнася до епидемиологичната обстановка може да се посочи това, че излекуваните са малко над 50% от новите заразени – 74, като общият им брой надхвърли 2500, още утре трябва да е надминат прага от 2600.

Активните случаи обаче доста се увеличиха, като всеки ден се чупят нови и нови рекорди, като днес бе надминат прага от 2000, което е най-явният признак за разрастване на пандемията.

За съжаление, и понеделника не се размина без случаи на летален изход с потвърден COVID-19, като се касае за 4 нови.

Успокоява ли се епидемиологичната обстановка или е привидно

Епидемиологичната обстановка в страната по-скоро върви към успокояване, новите случаи от област Смолян натежават най-много, но има вероятност още утре тях да ги няма, ако разбира се, здравните власти успеят да овладеят случайно откритото огнище.

След област Смолян естествено е София-град, където са потвърдени 21 нови, в останалите области, в които нови  в понеделник те са под 10.

Най-близо до тази стойност е област Пазарджик, където са 9, касае се по-скоро за дифузно разпространение на вирусната инфекция.

Изненадващо нарастване през последните 24 часа се отчита в област Шумен, което може и да е случайно, 8 са новите заразени там, като ще стане ясно съвсем скоро откъде са те.

След това е Пловдив с 7 нови заразени, няколко бяха огнищата, за които областна администрация, като не е изключено и това да са от контактните лица.

В област Варна заразените продължават да се увеличават, като за вчера те са 6, общо от началото на епидемията в Варненска област са потвърдени 86 или с над 2 пъти по-малко от Пловдивско, където 194 са новите.

При медицинския персонал се наблюдава покачване до общо 404, тоест надминат е прага от 400, като най-много са заразените медицински сестри – 147, а лекарите са 139.

Бургас отчита 5 нови заразени, не е известно дали са от морските общини или от тези във вътрешната част на областта.