Синдромът на компютърната шия безпокои специалистите, говори се дори за епидемия. Наричат я още текстова шия. И проблемът се наблюдава при хора в различни възрасти, включително и при деца. Тясно се свързва с използването на мобилни устройства.

Да се смята обаче, че вината е само на цифровите устройства, е грешка. Така например, синдромът на компютърната шия може да се развие напълно при тези, които четат хартиени книги, като се изгърбват, рисуват, наведени, без да следят за стойката.

Защо компютърната шия влияе негативно на здравето на целия организъм

Този синдром може да се определи като професионално заболяване и за редица специалисти, които нямат общо с използване на мобилни устройства – козметици, зъболекари, пианисти, скулптори.

Синдромът на компютърната шия възниква обикновено при тези, които много четат, работят на компютъра или гледат на екрана на смартфона, което предизвиква прекомерно натоварване на шийния отдел на гръбначния стълб. Изтеглената напред шия и съпътстващия дискомфорт в горната част на гърба, заради навика неправилно да се стои силно нарушава стойката.

Слабите мускули на гърба не позволяват продължително време да се държи гърба изправен, когато човек е с мобилен телефон или на компютър. В резултат шията започва неестествено да се изтегля напред. Главата натежава, и се развива изгърбване. Следва да се спомним, че главата на възрастен в нормално положение е с тегло около 4-5 килограма.

Ако всички извивки на гръбнака са естествени и се намират в баланс, шията не се наклонява напред, теглото е разпределено равномерно. С отклоняването на главата започва да се променя и натоварването.

Например, ако главата е наклонена само с 15 градуса, натоварването на гръбнака е равно приблизително на 12 килограма. Наклонът на 45 градуса може да се приравни на 22 килограма.

Ако пък главата е наклонена на 60 градуса, това е все едно, че на раменете ни стои дете, и то съвсем не е малко. При изместване напред с 60 градуса натоварването се увеличава с 5-6 пъти.

Поради постоянното статично натоварване възникват дегенеративни изменения в гръбначния стълб, междупрешленните дискове, появяват се хернии, протузии, компресии на нервни коренчета, на кръвоносните съдове, развиват се артрозни изменения. А това вече е осезаемо за работата на цялото тяло и може да стане причина за сериозни проблеми със здравето.

Как се проявява

С течение на времето заради синдром на компютърната шия у човек започват да се появяват определени симптоми. Сред тях са:

  • Болка;
  • Дискомфорт;
  • Болезнени усещания в задтилната област на главата и на шията;
  • Поява на световъртежи;
  • Спазми в мускулите.

Следва да се отбележи, че само с едни неприятни усещания в областта на главата проблемът не се ограничава. Синдромът влияе неблагоприятно на целия организъм. Естествено, че с тази ситуация е необходимо да се борим. И колкото по-бързо, толкова по-добре.

Как се лекува

Ако са се появили болки в шията, следва да се подбере тактика на лечение. Най-добрият вариант е мануална терапия, физиотерапия, лечебна физкултура за укрепване на мускулния корсет, разпускане на напрегнатите мускули, възстановяване на мускулния баланс и запазване на стойката.

Да не забравяме и за профилактиката

Компютърната шия, това не е болест, а просто лош навик. Това означава, че проблемът може да се разреши с някои елементарни изменения в ежедневието. Например, правилна организация на работното пространство и да се научим правилно да стоим на компютъра:

  • Мониторът трябва да е точно направо пред нас;
  • За текст или картинки да се избира размер, който не позволява да се навеждаме пред екрана, за да го разгледаме;
  • Сядането се препоръчва да е така, че гърбът да е под ъгъл 100-135 градуса спрямо краката – така гръбнакът ще изпитва по-малко натоварване;
  • Установете комфортна за вас височина и наклон на клавиатурата;
  • Регулирайте височината на стола така, че коленете да са на една линия с бедрата, стъпалата на краката да са един до друг, да не се кръстосват един върху друг.

Важно е редовно да си отделяме време за кратко раздвижване – да ставаме за по няколко минути. Здравето на гърба е много важна компонента на здравословното състояние на целия организъм.

Също така трябва да се коригира използването на мобилни свойства, те да се държат на нивото на очите, което може да изглежда странно за околните, но е важно за здравето на гърба като цяло.