В младостта е възможно да не спим цяла нощ, да се веселим до припадък и да забравим да си свалим грима преди лягане, и това да остане без последствия за следващата сутрин. Нищо обаче няма да е вечно.

Рано или късно ще настъпи ден, когато коктейлът, изпит преди лягане, ще се превърне в торбички под очите на следващата сутрин, а вредният навик да пушим ще ни дари с десетки дълбоки бръчки.

Как стареем – кожа и младост, какви са типовете стареене

В млада възраст самата природа се грижи за младостта и красотата на кожата. Приблизително до 25 години в кожата в достатъчно количество се образува хиалуронова киселина, еластин и колаген, нивото на овлажняване превъзхожда всички очаквания, а гладкостта и еластичността на кожата радва със своите високи показатели. С възрастта обаче всичко се променя.

Ако на 30-годишна възраст епидермисът – най-горният слой на кожата, се обновява веднъж на 28 дни средно, то към 55-60 г. това отнема два пъти повече време. Оттам – отпуснатост и умора на кожата.

Роговият слой на кожата също се удебелява. За сравнение на 20-годишна възраст се състои от 5 слоя, а след 40-годишна възраст – вече с 8 слоя. Съответно, кожата става по-груба и губи сиянието на младостта.

А дермата – средният слой на кожата, напротив, с възрастта става по-тънък. Към 60-годишна възраст губи до 20-30% от заложената по природа дебелина. Понижава се също и образуването на колаген.

При настъпването на менопауза при жените загубите могат да са до 40%, което да се отрази на външния вид – кожата става по-малко гладка и еластична, да се обзаведе с мрежа отчетливо видими бръчки.

За да се забави процесът на стареене на лицето и в борбата със следите на възрастта, необходимо е да знаем своя морфотип на лицето и да следваме съветите за красота, съставени за всеки от специалистите.

Тип стареене на кожата – да намерим своя

1.Фини бръчки

Бръчка тук, бръчка там. Кожата при жените с този тип кожа по природа е тънка и суха, съдържанието на подкожна мастна тъкан в нея е малко, затова и първите бръчки се появяват рано – още на 20-25-годишна възраст.

Девойките и младите жени много се разстройват от това, но ако погледнем на проблема в перспектива, този тип стареене на кожата се смята за най-удачен. И затова има няколко причини. При този тип лицето запазва своя овал, дори и на 50 години и изглежда достойно, въпреки появата на множество бръчки, зачервявания.

Какво може да се предприеме

Да се обърне внимание на проблема със сухотата на кожата. Необходимо е да се използва интензивен овлажняващ крем. 2-3 пъти седмично са нужни овлажняващи маски за лицето.

2.Уморен тип

Както е видно и от названието, общото впечатление от състоянието на така кожа, е усещане за умора. Кожата изглежда отпусната, не ѝ достига тонуса.

Губи се присъщия младежки вид, обемът намалява. Така например, заради намаляване на подочната област.

Характерни признаци също са свличане на назолабиалните гънки, на клепачи и на ъгълчетата на очите, впечатление за свличане на кожата.

Какво може да се направи

За начало – наспиване. Сън за красота, който популяризират знаменитостите и препоръчват специалисти за разкрасяване, е необходимо да е не по-малко от 7-8 часа.

Благодарение на това голяма част от описаните по-горе проблеми могат да отшумят от само себе си.

Доказали са се различни масажни техники. Редовно може да се прави лимфодренажен масаж, който пази от отоци и изпълва кожата с жизнения ѝ цвят.

3.Мускулен тип

Кожата на притежателките на този морфотип често е еластична и гладка, мускулите са с достатъчен тонус, затова и овалът на лицето е много ясен. На околните често им се струва, че възрастта няма власт над такива жени, но настъпва момент, когато те бързо остаряват и това става рязко и внезапно.

Каква може да се направи

Добри резултати дават релаксиращите процедури, които намаляват хипертонуса на мускулите на лицето. Това са масажни техники.

Сред поддържащата козметика са средствата, насочени към стимулация на производството на еластин и колаген, а също и хиалуронова киселина в слоевете на кожата.

4.Деформационен /гравитационен/ тип

При жените с този морфотип обикновено е добре развита подкожната мастна тъкан. Тъканите са тежки, с възрастта се деформират като се спускат надолу. Появяват се гънки, двойна подбрадичка, овалът на лицето губи еластичност и ясна форма.

Какво може да се предприеме

Старайте се да поддържате теглото на тялото в норма. Колкото повече е телесната маса, толкова по-силно е изразена подкожната мастна тъкан. Спортувайте през повечето дни от седмицата. Изследванията показват, че физическите натоварвания подобряват кръвообращението в слоевете на кожата и ѝ придават по-млад, сияещ вид.