Остър гноен тиреоидит - причини за възпаление
Полезно

Остър гноен тиреоидит представлява доста рядко срещано заболяване, което е с инфекциозна природа, при което щитовидната жлеза се подлага на гнойни възпалителни изменения.

Този патологичен процес обикновено се съпровожда със силно изразени симптоми, които се допълват с обща интоксикация на организма.

При най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата тази патология води до пробив на гной в околните тъкани с възпалението им впоследствие.

Освен това състоянието може да стане причина за сепсис, който да доведе до летален изход. Но правилно подбраната терапия позволява избягване на възможни усложнения.

Сред всички форми на тиреоидит на гнойната се пада не повече от процент

Установено е, че жените на практика 5 пъти по-често от мъжете се сблъскват с това заболяване.

Преобладаващият брой случаи се откриват на възрастни хора. Сред децата това заболяване се среща в единични случаи.

Важна особеност на острия гноен тиреоидит е, че функционалната активност на щитовидната жлеза на практика не страда, в тази връзка нивото на тиреоидните хормони в кръвта остава в пределите на нормалните стойности.

Интересно е, че най-голям брой случаи на това възпаление се регистрират през есенно-зимния период.

В основата на развитие на гнойния тиреоидит е въздействието на щитовидната жлеза е инфекциозната флора.

Това заболяване в преобладаващия брой случаи се предизвиква от бактерии. Най-често възбудители са стафилококи и стрептококи.

Често инфекциозната флора се разпространява в областта на щитовидната жлеза от съществуващите първични огнища на дихателната система.

Но понякога първоначалното възпаление се формира в меките тъкани или в костите на лицевата област и едва след това преминава в щитовидната жлеза.

Също определена опасност представляват инфекциозните огнища в устната кухина и в лимфните възли.

Значително по-рядко възникването на това заболяване е обусловено от гъбична или паразитна инфекция.

Сред паразитите до формиране на остър гноен тиреоидит най-водят ехинококи, а сред гъбичките – актиноминоцети.

Същото трябва да се каже, че това са изключително редки случаи на възпалителни изменения в щитовидната жлеза, които могат да бъдат предизвикани от бледна трепонема.

За да се развие възпаление, е необходимо наличие на предразполагащи фактори. Основният от тях е пониженото ниво на имунна защита.

Известно е, че за понижаване на имунитета може да способства преохлаждане, стрес, съществуващи хронични заболявания, непълноценно хранене, преумора.

Симптоми при остър гноен тиреоидит

Острият гноен тиреоидит се характеризира с бързо нарастване на симптомите. На първо място в клиничната картина влиза бързо усилващата се обща интоксикация на организма. Болният човек се оплаква от повишение на телесната температура до 38 и повече градуса.

Местните симптоми са представени от постепенно нарастващ оток и хиперемия в областта на предната повърхност на шията. Задължително присъства изразен болков синдром, който е с пулсиращ характер и разпространяващ се в челюстта.

Наблюдава се значително усилване на болката при въртене на главата, гълтане, говорене. Болният се оплаква от притискащо и разкъсващо усещане в проекцията на щитовидната жлеза. При палпация може да се установи уплътнено огнище.

Колкото повече прогресира гнойната възпалителна реакция, толкова по-интензивни стават гореописаните симптоми.

Диагностика и лечение

Поставянето на диагнозата започва с общ преглед на болния и снемане на неговите оплаквания. Задължително е необходимо провеждането на пълна кръвна картина, в която ще присъства признаци на възпалителна реакция.

Лечението при това възпаление се състои от експресно назначаване на антибактериални препарати.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.54 168

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg