Аблация при хиперплазия на ендометриума - съвременни методи
Полезно

Хиперплазия на ендометриума – това е често срещана патология при жени, затруднявайки настъпването на бременност.

Опасността се заключава не само в това, че се губи доста кръв, но и в риска от възможна трансформация в злокачественото новообразувание.

Съвременният метод на лечение – аблация на ендометриума, позволява запазването на матката и дава възможност да не се приемат постоянно хормонални средства.

Как операцията се съотнася с планирането на бременност, какъв вид операция съществува, как се провеждат и какви са възможните усложнения?

Тактика на лекаря при подозрение за хиперплазия на ендометриума

Ако жената се обърне към гинеколог с оплаквания за обилно менструално кървене и трудности със забременяването, то винаги трябва да се има предвид вероятността именно на хиперпластични процеси в ендометриума.

Провеждат се редица стандартни диагностични процедури и при наличие на реални показания насочва пациентката към хистероскопия.

Материалът, взет чрез остъргване се изпраща в лаборатория за изследване.

Информативността на диагностичната хистероскопия е 94%, докато при трансвагинален ултразвук диагноза може да се постави само 65% от случаите.

След като бъде установен хиперпластичен процес в ендометриума, лекарят е важно да открие какъв именно тип е представен у пациентката. Това непосредствено влияе на лекарската тактика.

В зависимост от вида може да бъде предложен прием на хормонални контрацептиви с лечебна цел, поставяне на вътрематочна спирала, използване на антагонисти на гонадотропин освобождаващ хормон и др.

При неефективност на консервативната терапия, ако хиперпластичния процес прогресира жената губи много кръв и има риск от превръщането му в злокачествен.

То само преди 10 години единственото решение е било радикална операция – ампутация на матката. Тази интервенция позволявала пълно решаване на проблема, но създавала множество други проблеми и трудности, сред които и такива в психологически план.

Днес при неефективност на консервативното лечение или при наличие на противопоказания за него – тромбози в миналото, наличие на наследствена тромобофилия, се предлага аблация на ендометриума.

Видове аблация на ендометриума

Аблацията на ендометриума днес се различава по разикалната операция по това, че позволява съхранение на матката, има относително кратък период на възстановяване. Провежда се без разрез по предната стена на корема, тоест благоприятна е от козметична гледна точка.

В съвременната медицина се използват 3 основни метода на този хирургичен метод за отстраняване на хиперплазия на ендометриума.

  • Трансцервикална резекция на ендометриума – това е изрязване на цялата повърхност на лигавицата на матката по типа на „стружките”, включително и на близко разположения мускулен слой с дълбочина от 3-4 мм. Операцията се провежда чрез въвеждане на тънък инструмент през шийката на матката под обща упойка под пълна упойка. Най-сериозното усложнение, което е възможно по време на нейното провеждане това е перфорация на матката. Но се среща изключително рядко и пряко зависи от квалификацията на специалиста, който я провежда. Продължителността на операцията е около 20 минути.
  • Балонна термична аблация – това е деструкция на лигавичния слой чрез термично въздействие върху него. Провежда се с помощта на специален вътрематочен балон, който се въвежда чрез маточната шийка, впоследствие се раздува в кухината.
  • Микровълновата аблация позволява провеждане на обезводняване на ендометриума и на повърхностните слоеве на мускулната стена на матката с дълбочина от 5-6 мм. На тях въздействат микровълни с ниска енергия 30 вата при фиксирана честота от 9 гигахерца.

Вторият и третият вид аблация се провеждат под венозна упойка и продължителност около 15 минути.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 136

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg