На шията на 81-годишен мъж от Ню Джърси се появява раков тумор – плеоморфен сарком. Първоначално образуванието било малко и мъжът известно време не му обръщал внимание.

И в САЩ връщат болни, отказват да ги оперират

Когато отишъл на лекар за поставяне на диагноза образуванието вече било с размери на чери домат и през следващия месец нараства до средна ябълка. Трябвало да се премахне, но на мъжа го очаква неприятна изненада.

Първият хирург, при който отива на преглед, още щом го вижда отказва операция. Вторият, към който мъжът се обръща след месец, когато му идва часът за преглед, също отказва.

Двамата хирурзи мотивират отказите със сложността на операцията и огромен риск. Проблемът е, че туморът е разположен около сънната артерия, която снабдява мозъка с кръв, шията и лицето. И опитът за премахване на тумора може да доведе до разкъсване на този жизнено важен съд.

Възрастният мъж не се отказва и си записва часове при различни лекари и ходи в различни болници, и навсякъде му отказват, а туморът продължавал да расте, ставал все по-голям и по-голям. Започва, дори да си задава въпроса, дали някой лекар ще пожелае да го оперира.

След 7 месеца обиколки из всички възможни клиники и болници туморът се увеличава до размер на малък пъпеш.

Спасението за мъжа идва от хирург в Маунт Синай в Ню Йорк

В началото на ноември мъжът е изпратен при хирург в болницата Маунт Синай в Ню Йорк. Доктор Назиру Кану също разбира рисковете от хирургичната интервенция, но едновременно с това съзнавал, че ако туморът стане още по-голям, мъжът може да се задуши. И тогава решава да оперира.

Процедурата била извършена на 5 ноември и отнема около 7 часа, това е по-малко, отколкото се очаквало, тъй като не се налага възстановяване на областта на шията на шията на мъжа, както се предполага първоначално.

Премахнатият тумор е с диаметър 25 сантиметра и с тегло от 3 килограма. Повече от 10 дни след интервенцията мъжът се чувства добре, но в близките няколко месеца го очаква по-нататъшно лечение на рак.

Необходима е допълнителна терапия след интервенцията, хирургът не бърза да дава прогнози за състоянието на мъжа.