Около 90% от хората в САЩ успяват да преодолеят рака в ранен стадий. Но заедно с победата над тумора идват и токсичните ефекти на химио- и лъчетерапията, които вредят на здравето.

Онкоболни и космонавти с еднакви предизвикателства

В този смисъл е интересно, че сходен проблем имат и космонавтите. Извън земната атмосфера техните тела се излагат на липсваща гравитация и повишена радиация.

Липсата на физическа активност и промяната на усещането за телесното тегло влошават положението.

Последица е развитие на мускулна атрофия, деминерализация на костите, анемия и отслабване на имунната система. Приблизително през същото се минава и при лечение на рак.

Космонавтите дори изпитват определено състояние на замъгляване на мозъка, при което им е трудно да се съсредоточат и да мислят. Това също е много сходно на един от страничните ефекти на химиотерапията.

Още през 60-те години учени от НАСА пресмятат, че при космонавтите средно с 25% се понижават показателите на издръжливост на сърцето и на дихателната система само след 4 дни, прекарани при условията на липсваща гравитация.

Характерно е, че различните противотуморни схеми на лечение предизвикват аналогично понижаване на аеробната издръжливост.

При разработването на протокол за борба с последствията от космическите полети НАСА се отказват от използването на фармацевтични препарати, заради потенциалните странични ефекти от рода на сънливост или аритмия.

Вместо това е създадена програма за упражнения с цел повишаване на резервните възможности на организма. Специално подбраното натоварване дава възможност на космонавтите да се справят със стреса от пътешествията в космоса.

Защо физическа активност все още не се препоръчва при рак

Същевременно, рехабилитацията с помощта на физически натоварвания досега не се определя като стандарт на лечението при онкологично заболяване.

И това въпреки нарастващият брой доказателства, че способства за подобряване на всички функции на организма при пациенти, които преминават лечение на рак.

Изследователите настояват, че е необходимо преразглеждането на съществуващите протоколи с цел внедряване на разработките от НАСА за обикновени пациенти. Това ще допринесе за подобряване на здравето на милиони хора, пострадали от онкологични заболявания.