С настъпване на летните дни повечето от нас се стараят да се възползват от най-малката възможност да избягат от задушните големи градове и да се доближат по-близо до природата.

Отдих до вода и под слънчеви лъчи – това е отличен начин да си прекараме времето, да укрепим здравето и нервната система.

Да и красивият летен загар – това е приятен бонус от този начин на прекарване на времето. Но отношението към слънчевите бани е напълно противоположно на повечето хора.

Някои са готови с часове и дори по цял ден да са на плажа, да се сгреем под топлото слънце. Други пък постоянно се крият на сянка, притесняват се да не се разболеят от рак на кожата и от други проблеми със здравето. Истината е някъде по средата.

Полза от отдиха на слънце

Слънчевите бани могат да бъдат наистина полезни за здравето. Такова прекарване на времето:

 • Положително се отразява на здравето на сърдечно-съдовата система. Дозираното излагане на слънце помага за понижаване на кръвното налягане и за намаляване на риска от образуване на тромби. Този ефект се постига чрез освобождаване на биологично инертен нитрит NO3, който впоследствие се превръща в нитрат и в азотен оксид. Съответно този отдих помага за избягване на сериозни заболявания, например, инфаркт и инсулт.
 • За това способства синтеза на серотонин – този хормон е познат на повечето от нас като хормон на щастието. Ако се образува в достатъчно количество се подобрява настроението и се избягва депресията. Серотонинът играе важна роля при съсирването на кръвта и до известна намалява проявлението на алергичните реакции.
 • Слънцето спомага за образуването на витамин Д – калциферол. Това вещество е важно за укрепване на костната тъкан, достатъчният синтез е необходим за здравето на кости и зъби. Но освен това слънчевият витамин помага за прочистване на организма от тежки метали и е важно за укрепването на имунитета.
 • Помага за намаляване на количеството акне, ускорява се заздравяването на раните и на порязвания. Кожата при умерени слънчеви бани става по-здрава и красива. Ултравиолетовите лъчи се използват активно за лечение на акне, псориазис и екзема. Загарът може да е много полезен за притежателите на мазна кожа, предразположен към възникване на пъпки.

Недостатъци на слънчевите бани - само ако се прекалява

Основната аксиома, която е необходимо да помнят любителите на отдиха на слънце – всичко е полезно, когато е с мярка. Прекомерното излагане на слънчеви лъчи не само не е полезно, но и опасно, тъй като:

 • Загарът сам по себе си е защитна реакция на организма на влиянието на слънчевите лъчи. Продължителният престой под слънцето се последва от възникване на изгаряния.
 • Наднорменият престой на слънце увеличава риска от рак на кожата.
 • Слънчевите лъчи нанасят вредата на зрителния апарат. Възможно е те да доведат до изсушаване на слъзния слой, предпазващ очите, и на възпалението на роговицата. Слънцето увеличава риска от развитие на катаракта, която може да доведе до загуба на зрението.
 • Продължителното влияние на ултравиолетовите лъчи влошава състоянието на кожата, пресъхва, предразположена е към ранно стареене.
 • Продължителният престой под слънчеви лъчи може да доведе до слънчев удар. Това състояние възниква заради прегряване на кожата и повишаване образуването на топлина, с която организмът просто не може да се справи.

Обикновено отдихът на слънце става вреден само при неспазване на основните правила за безопасност. Дозираното излагане на слънчеви лъчи не вреди на организма.

Съвети за безопасност

Когато смятаме да се излагаме на слънце през лятото, е необходимо:

 • Предварително да използваме средство за защита от ултравиолетовите лъчи. Необходимо е да се нанесе у дома, а след това периодично да се обновява.
 • Главата следва да се покрие със светла и лека шапка.
 • Да се пие достатъчно количество вода.
 • Да използват слънцезащитни очила

Необходимо е постепенно организмът да привиква към слънцето. Първоначално, излагането да не е с продължителност не по-голяма от 15-30 минути, след това на сянка.