Жабуренето на гърлото със солена вода – това е една от малкото рецепти на нашите баби, които действително работят. Признава се, дори и от лекари, които сами препоръчват на своите пациенти този обикновен, но ефективен метод. Как действа солената вода и как правилно се извършва процедурата?

Какво е действието на солената вода

Жабуренето на устата със солена вода е много стар метод, който се използва от знахарите още преди появата на съвременните лекарства. И това не е изненадващо. Днес е известно, че жабурене соленият разтвор кара лигавицата на устната кухина да отдава вода, формирайки йонна бариера, чрез която патогенните микроорганизми не могат да попаднат вътре.

Повечето хора смятат, че солената вода убива бактериите. За съжаление, това не е така, не им дава да прониква вътре в организма, отслабва някои от тях, а също се отмиват участъците на лигавицата в устата, разрежда се натрупалата се там гъста храчка.

Когато изплюе водата след жабурене, човек може успешно да се избави от добра порция вредни микроорганизми.

Жабурене на гърлото при болести на гърлото и други патологии

Най-често жабуренето със солена вода се използва при ангини, разнообразни вирусни инфекции на дихателните пътища, а също и при синузити.

Със солена вода се облекчава състоянието на човек, страдащ от алергия. Този метод е ефективен както за профилактика на изброените болести, засягащи гърлото, така и за предотвратяване прогресирането на вече съществуващо заболяване.

Честото жабурене със солена вода понижава степента на проникване на вируси и бактерии и се ограничава разпространението на инфекции през лигавицата на устната кухина.

Допълнителен ефект е намаляване на възпалението в областта на проникване на микроорганизмите и усещането за сърбеж, отмива се натрупалата храчка.

Жабуренето със солена вода предпазва не само от ангина, но и намаляват проявленията на стоматити във вид на язвички на лигавицата на устната кухина.

Индийски изследователи доказаха, че редовното жабурене със солена вода два пъти дневно съществено понижава концентрацията на Streptococcus mutans в слюнката.

Тези бактерии приемат активно участие в разрушаването на зъбите. Солената вода е отлична профилактика на цяла съвкупност от зъбни болести – кариеси, гингивити, пародонтити.

Също е доказано е, че солената вода оказва неутрализиращо въздействие на киселината, образувана от патогенни бактерии, и така се поддържа нормално ниво на pH в устната кухина.

Така също се понижава риска от развитие на гингивит, а също и от гъбични инфекции.

Жабуренето със солена вода също се препоръчва от американски онколози при химио- и лъчетерапия. Тази процедура понижава риска от заразяване на отслабения организъм.

Рецепти за жабурене на гърлото и на устата

Важен момент – промиването със солена вода е безопасно за всеки човек, който сам може да си жабури гърлото. В тази група влизат и деца над 6 години.

Съществуват 2 основни разновидности рецепти за приготвяне на разтвор за жабурене. В чаша топла вода /250-300 мл./ следва да се добави от ¼ до ½ чаена лъжичка сол. Още една популярна рецепта – на 1 литър вода – 1 чаена лъжичка и 1 чаена сода за хляб.

Не трябва да се експериментира с нищо друго – да се добавя йод, кислородна вода и други химически вещества.

По-добре е да се използва топла вода, защото солта се разтваря по-добре в нея. А топлината, освен това облекчава и болката в гърлото.

Разновидността на солта не е важна – това може да бъде и обикновена трапезна сол – йодирана, морска, каменна. Нито една не е по-добра от другите.

Най-важното е солта да бъде разтворена във вода. Гърлото следва да се жабури не по-рядко от 2 пъти дневно, а изобщо – колкото повече, толкова по-добре.

Рискове за здравето

Сама по себе си подсолената вода не е опасна за организма. Но при жабурене е по-добре да се изплюва.

Ако се погълне 1-2 пъти няма да се причини вреда, но ако се гълта постоянно, е възможно да се развие обезводняване на организма.

Прекаляването със солта може да доведе до намаляване на концентрацията на калций в кръвта и повишаване на артериалното налягане.