Американски учени подготвиха добра новина за любителите на сладкото. По думите на специалистите, отказът от употребата на любимите торти и кексове подрива способността ни да запомняме най-важната информация.

Самодисциплината невинаги помага на човек. Както показва изследване на американски експерти от Университета Дюк, хората, притежаващи много силна воля и отказващи се от удоволствието да се полакомят с любимите си захарни изделия, вредят на собствената си памет.

В хода на проучванията американските събрали група доброволци, които трябвало да гледат снимки на 120 лица на представители от мъжки и женски пол.

Всеки път, когато участниците в експеримента, погледнели лицето на мъж, те помолени да натискат бутон, но при поглед на женско лице копчето не трябвало изобщо да се докосва.

След това всички доброволци преминали през специални тестове за определяне на способността им да запомнят информация. С помощта на тази задача изследователите се опитали да установят колко добре хората помнят лицата на снимките.

Оказало се, че мъжките лица били запомняни по-добре от участниците в изследването. Следва да се отбележи, че процесът на разглеждане на лицата на представителките на нежния пол е свързан с реакция на сдържане, тоест с проява на самодисциплина.

Чрез сканиране на мозъка на доброволците учените определили, че на проявлението на силата на волята оказва влияние тази част на мозъка, която е свързана с паметта. Същевременно самодисциплината отслабвала паметта на участниците в опитите.

Един от ръководителите на изследването, професорът по психология и неврология Тобиас Егнер заявил, че получените данни удивили експертите, тъй като по-рано те не подозирали колко силно може да бъде влиянието на самоконтрола:

„Ние и сами не подозирахме какви резултати ще получим в крайна сметка. Вие можете да предположите, че потискането на някаква реакция при гледането на определен образ може само и единствено да подпомогне този образ да остане в паметта. Но нашите резултати показват, че се случва точно обратното “.

По този начин, спомените значително по-трудно „се записват“ в паметта на човека, ако той си позволява да прояви най-естествените за мозъка реакции, тоест да демонстрира способност да контролира собствените си желания.

И що се отнася до консумирането на торти, кексове и сладкиши, се отразява благоприятно на запомнянето на информация, тъй като няма да ни се налага да се опитваме да проявяваме самодисциплина, въздържайки се от тези храни.

В допълнение следва да се посочи, че учени от Япония създадоха захарни изделия, които спомагат за понижаване на телесното тегло. Изследователите успели да изолират от чушките чили капсаицин. Въз основа на екстракта били създадени торти и пасти, способстващи изгарянето на калории.

И още една сладка нови, покрай добрите новини за консумирането на торти и пасти по отношение на паметта.

Напълно е вероятно в най-скоро време по рафтовете на супермаркетите да се появи истински супершоколад, вкусът на който да бъде абсолютно идеален, съобщиха наскоро немски учени.

Болшинството хора смятат, че и сега шоколадът, който се продава в магазините е идеален. Въпреки това немските специалисти ще се опитат да го подобрят максимално. Днес в своята лаборатория те са ангажирани с разработването на формула за създаването на супершоколад.

Забележителното е това, че те изменят ключовите съставки на този продукт на молекулно ниво. И особено внимание обръщат на лецитина.