Изолирани са 17 антитела, чието въздействие върху новия коронавирус е повече от обещаващо.

17 антитела могат да неутрализират жив коронавирус

Около 2 месеца след началото на проекта MAbCo19 идват и първите резултати от проучването на научна фондация в Тоскана Италия в сътрудничество с болница в Рим за развитие на човешки моноклонални антитела в отговор на коронавирусната инфекция.

Целта е да се използват с терапевтична или профилактична цел, както и за провеждане на проучвания за разработване на ваксини.

Научният труд е пуснат за одобрение, но е подписан от повече от 20 италиански учени, и показва напредъкът, който е постигнат в лабораторните проучвания, като са селектирани над 1000 Б клетки, от които са образувани значителен брой антитела за тестване.

За 17 от тях се съобщава, че резултатите са много обещаващи, тъй като успяват да неутрализират живия вирус.

Предстои лабораторно да бъде потвърдено въздействието на тези 17 антитела върху коронавируса, като за тази цел те ще бъдат клонирани. Тази последна контролна селекция ще е с продължителност около 3 седмици.

След това ще бъде проведена селекция на антителата, за да бъде избрани тези, които да бъдат тествани върху хора, за да се определи реално колко са ефикасни и безопасни.

Около 6 месеца ще трябват за моноклонални антитела

Тази фаза на тестването на антителата ще е по-продължителна, най-вероятно около 6 месеца и след това ще може да започне производството на моноклоналните антитела в по-големи обеми.

Първоначалните резултати на италианските показват, че са направили добър избор, като се стартирали проучването на възможностите, които предлага технологията за производство на моноклонални антитела за лечение на коронавирусна инфекция.

Разбира се, 6 месеца е доста продължителен период, но ако до Нова година технологията бъде одобрена и започне да се прилага на практика, реално ще има по-добра подготовка за посрещането и справянето с втора, а може би и трета вълна на COVID-19.

При по-добра подготвеност и разработени протоколи за терапия и за профилактика вероятността да се стигне до колапс като вече отминалия в лечебните заведения намалява значително.