Плаши ни деменцията, която може да ни погуби като личност. Още повече, че досега не е открито ефективно лечение, и това предизвиква чувство за безпомощност. Но може да се избегне.

Изследванията показват, че има полезни навици, които могат да ни помогнат да запазим яснотата на ума.

Как да се измъкнем от лапите на разрушителния Алцхаймер

Болестта на Айцхаймер се смята за спътник на старостта. Но това не означава, че сме обречени на нея.

В по-малко от 5% от случаите произходът на заболяването е генетично, подчертава неврологът Ерве Шневайс. В останалите случаи то е резултат от начина на живот. Не знаем точната причина за заболяването, но има известни фактори, които повишават риска.

1.Избягване на невротоксини

След няколко десетилетия готовата храна в съчетание със заседнал начин на живот ще стане причина за всеки четвърти случай на болестта на Алцхаймер, предполагат изследователи.

Какво може да се направи? Да се избягват храни с овкусители и такива, които се готвят при температура над 120 градуса – пържени картофи, чипсове, печено пилешко, сухи закуски. И още трансмазнини и прекаляване със захарта.

Изследване върху мишки показва, че яденето на бързо приготви храни – fast food, богати на наситени мастни киселини, разрушава синапсите на невроните на хипокампа, отговорни за паметта.

Захарта е косвено отговорна за половината от случаите на заболяването, което някои изследователи разглеждат като диабет тип 3, вследствие на високите нива на инсулин, които предизвиква в кръвта.

Помнете, че ¾ от захарта, която приемаме се съдържа в готовите ястия, консерви и колбаси.

По-внимателно с изкуствените подсладители – сред хората над 45 години, които пият по една газирана напитка дневно с тези добавки, заболеваемостта от Алцхаймер е с 2,89 пъти по-висока в сравнение с на тези, които изпивали по-малко от една напитка дневно.

2.Яжте нещо полезно

Храненето с ниско съдържание на такива вещества като витамини В6 и В12, фолиева киселина, омега-3 и цинк, повишава риска от болестта на Алцхаймер.

Полифенолите от плодовете и зеленчуците помагат за защита на невроните от натрупване невротоксични вещества.

В списъка на тези супермолекули са ресвеатрол от черното грозде, куркуминът от куркумата, антоцианите от черните боровинки или полифенол от нар.

Средиземноморската диета намалява риска от болестта на Алцхаймер с 40%, и спазването ѝ в продължение на 5 години би подобрило когнитивните способности с 30%.

3.Поддържане на физическа активност

Всяка физическа активност – упражнения за издръжливост, със средна интензивност и продължителност, като например, градинарство, танци, колоездене или плуване, статистически понижава риска от болестта на Алцхаймер с 50%.

Това показва изследване, проведено от специалисти от Университета на Питсбърг, наблюдаващи 876 души над 65 години.

Обяснението на този ефект е, че занятията увеличават обема на сивото вещество в няколко области на мозъка, включително и в хипокампа.

Повече от добра новина е, че никога не е късно да се започне – положителни ефекти се наблюдават и в началото на болестта.

Осезаем резултат дават 2 занятия седмично, ако разбира се, се правят редовно.

4.Учене на нови неща

Спортът и храната осигуряват физиологичните предпоставки за образуване на нови неврони. За да се запазят тези нови неврони обаче, е необходимо да се използват. Затова е важно постоянно да учим.

Неотдавна се установи, че жените по-рядко развиват Алцхаймер, тъй като са с по-високо ниво на образование. Когато учим нови неща, тренираме мисленето и паметта. Разбира се, обучението не предотвратява болестта, но позволява по-продължително време, да се компенсират последствията от него.

Болните с висше образование по-продължително време, до 10 години, не изпитват почти никакви затруднения – влошаване на паметта, депресия, в сравнение с тези, които са с ниско ниво на образование.

5.Общувайте само с тези, които са ви приятни

Още по-голямо значение от количеството на социалните отношения има удовлетвореността или фактът, че ги смятат за обогатяващи.

Това може да намали риска от деменция. Позитивното възприятие намалява заболеваемостта с 55% повече, отколкото спортът или спазването на хранителен режим.

Друг човек ни дава нова информация, която ни кара да виждаме света през различна светлина. Това е едно от най-добрите средства против влошаване на състоянието на мозъка.