Случайната находка изненадва лекарите, но тези аномалии обикновено не са опасни за здравето.

При мъжа, който търси медицинска помощ с оплаквания за болки в кръста, лекарите откриват рядка аномалия – 3 бъбрека. За своята находка лекарите разказват в рецензирано медицинско издание.

Как сигнализира третият бъбрек или остава неразкрит

За да се уточнят причините за болки в кръста при мъжа на 38 години, лекарите му правят компютърна томография.

На снимките те откриват на мъжа дискова херния в кръстния отдел, но специалното внимание на лекарите привлича другата находка – мъжът имал 3 бъбрека, вместо обичайните два.

Един от бъбреците бил с обичайните форми и размер, тъй като е бил разположен отляво. Двата други били сраснали, тази аномалия се нарича подковообразен бъбрек, те били разположени доста по-ниско – над тазовата кухина.

Дясната част на подковообразния бъбрек била свързана с пикочния мехур директно. Лекарите съобщават, че мъжът няма никакви оплаквания от страна на бъбреците и на отделителната система. Бъбреците, както и другите органи, функционирали нормално.

Това състояние обикновено не изисква медицинска намеса. Съгласно обзор от 2013 г., в медицинската литература са описани по-малко от 100 случаи на такава аномалия на бъбреците.

Нарушения при формирането на ембриона – основна причина

Причината за поява на тези 3 бъбреци е малко отклонение в определен стадий на ембрионалното развитие.

Няколко са факторите, които могат да допринесат за формирането на подковообразен бъбрек. На първо място се предполагат редица лекарствени препарати, които са приемани от майката по време на бременността – гентамицин, кортикостероиди, ACE инхибитори.

Предозирането с витамин А също е сред предполагаемите рискови фактори за 3 бъбрека.

Употребата на алкохол и на кокаин от майката по време на бременността също се сочи за рисков фактор, но също е в групата на предполагаемите.

Неправилното развитие на ембрионалните клетки също може да е сред факторите за формирането на трети бъбрек.

Състоянието най-често е безсимптомно и не са малко хората, които изобщо не разбират за него през целия си живот. Не възникват отклонения и във функционирането на бъбречната функция.