Лекари предполагат, че за секс индикатор може да послужи пулсът на нежния пол.

Изследователите от университета на щата Тексас уверяват, че пулсът може да е верен индикатор за готовността на жената за сексуална активност. Искреното въжделение задължително се съпътства от ускорено сърцебиене. Но не само.

Както разказва Синди Местон, ръководител на изследванията, е важна не абсолютната честотата на сърдечните съкращения, а относителната, тоест в кое време може да се променя и изменя. Включително и по време на интимен контакт. Лекарите наричат този показател – вариабилен сърдечен ритъм /ВСР/.

В експериментите на Синди и нейните колеги взели участие около 100 жени на възраст от 18 до 39 години. У тях определили колко точно е ВСР, разпределили на 3 групи – с ниски, средни и високи показатели. А след подробно анкетиране установили колко са удовлетворени участничките от сексуалния си живот.

Приблизително 1/3 от участничките заявили, че те били подложени на сексуални лишения. И едва ли не всички те – неудовлетворените, се оказали в групата с нисък ВРС.

Тоест сред тези, при които сърцето не започвало да подскача от гърдите по някакъв вълнуващ повод, от рода на интимност или прелюдия към нея. От това бил направен следният извод – колкото по-нисък ВРС на жената, толкова по-вероятно е да има проблеми в интимния живот.

Изследователите предполагат, че честотата на сърцебиенето и секса, разбира се, са свързани с непосредствен начин, чрез нервната система. Но са свързани по различен начин.

При жените с висок ВРС доминира т.нар. парасимпатиковата нервна система, която непосредствено осигурява реакцията на едни или други органи, включително и сърцето.

И основно ръководи въжделението и интимните радости – стимулира възбудата и интензивния прилив на кръв към половите органи, способствайки същевременно за отпускането на самата жена.

А при жени с нисък ВРС доминира симпатиковата нервна система, която леко и бързо мобилизира организма като цяло, например при непосредствена заплаха, активира реакцията „бий или бягай“.

Това забавя сексуалната възбуда. Или дори съвсем я препятства. Меко казано, разсейва. Дори и само на ниво подсъзнание.
Удоволствие от интимния контакт изпитват основно жените, при които по време на секс забележително се ускорява пулса.

От научните заключения произтича съвета към жените – постарайте първо да се отпуснете умствено, за да престане вашият организъм да се възприема наближаващият сексуален контакт като заплаха.

Тогава симпатиковата нервна система ще се успокои, ще премине на втори план, отстъпвайки място на парасимпатиковата ѝ колега. И проблемът може да се разреши.

Разбира се, мъжете следва да разберат как партньорката им ще реагира, може би дори да проверят. И да не бързата с проява на мъжка сила.
Въпреки това учените не са убедени, че дори и да спазват съвета да се отпуснат, би помогнал на жените, които са нисък с ВСР.

Ето защо повече разчитат на неотдавна одобреното средство – флибансерин, който стимулира женското либидо, което действа на мозъка по отпускащ начин.

Обикновено при жените с ниско ВРС това убеждение е толкова дълбоко вкоренено, тоест, че сексът е някаква заплаха за тях, че колкото и да се опитват да си внушат, че не е така, не могат да го постигнат. И затова се налага да се въздейства чрез лекарствено средство.