Има няколко стратегии, благодарение на които може да бъде спасен животът на от 10 до 80 000 души.

Как намаляването на солта може да спаси от сърдечни болести

Намаляване на употребата на сол е най-добрият начин за профилактика на високо кръвно и на сърдечно-съдови заболявания.

До това заключение стигат учени от Университета Грифит в Австралия и Оксфордския университет във Великобритания, а резултатите от техния научен труд са публикувани в British Medical Journal Open.

Авторите на изследването смятат, че като понижават количеството на солта, която приемат, може да се понижи и кръвното налягане, което да доведе до подобряване на състоянието на сърцето и на кръвоносните съдове.

В развиващите се страни като България големи икономически загуби генерират неинфекциозните заболявания, сред които болестите на сърцето.

Кога все пак трябва да си позволяваме повечко сол

Специалистите изясняват, че разпространението на информация за необходимостта от намаляване на солта в менюто, чрез медии, училищни образователни програми и преминаване към заместители на този продукт с ниско съдържание на натрий може да предотврати от 10 до 80 000 смъртни случаи от нарушено функциониране на сърцето и на кръвоносните съдове.

Учените анализирали ситуацията в Камерун и са установили, че всеки 3-ти жител на страната страда от съпътстващи заболявания, предизвикани от прекомерната употреба на сол.

Дори и да не слагаме допълнително сол в салатата, например, то в повечето храни се съдържа натриев хлорид, и така е възможно да надвишаваме дневната норма от 5 грама, без дори да се налага да солим допълнително.

Разбира се, не е необходимо да се вманиачаваме, по това да изчисляваме колко сол сме приели за деня, но все пак не трябва да се прекалява със солените храни – сирена, кашкавали, колбаси и месни деликатеси.

През летните месеци трябва да приемаме повече сол, особено ако работата ни е физическа, и сме през повечето време на открито, и на слънце.

Организмът се нужда от натриев хлорид, особено при силно обезводняване, затова не трябва да се залита в крайности и да се преминава към изцяло безсолна диета.