В рисковата група попадат лекари и юристи.

Изследователи от Института по социология в Нидерландия установиха, че представители на определени професии са в по-голяма степен предразположени към наркотична зависимост.

Свързана ли е професията с развитието на наркотична зависимост

В новия научен труд се описват особеностите на употреба на психоактивни вещества в различните професионални групи. Така те стигат до извода, че в рисковата група са лекари, юристи, строители и работещи във вредни производства, а също и военнослужещи.

Причина за това специалистите сочат специфичните условия на труд и свързаните с професията повишени нива на стрес.

В най-голяма степен предразположени към употреба на наркотици са работещите в тежката промишленост, които се излагат на сериозни рискове.

Те се отнасят към рисковата група, тъй като предприятията на тежката промишленост са по-отдалечени от големите градове, което ги прави по-привлекателни за престъпните общности.

Към употреба на забранени вещества са склонни и работещи на строежи. Строителите се справят с болките и получените травми по време на работа с помощта на обезболяващи с рецепта, към които се развива привикване с течение на времето.

Склонността да се употребяват наркотици зависи не толкова от професията, колкото от личността на човек и от неговото ниво на култура.

Защо лекарите е по-вероятно да злоупотребят с наркотици

Лекарите са изложени на голям стрес в работата и затова при тях има по-голяма вероятност да злоупотребят с изписаните им психотропни препарати.

Възможно е създаването на зависимост да започне с изписването на леки транквиланти още по време на обучението в Медицински университет, което е свързано с доста високи нива на стрес, усвояване на обемен учебен материал за кратък период от време.

Авторите на научния труд в продължение на няколко години провеждат онлайн проучвания сред хора в трудоспособна възраст от 21 до 55 години. Също провеждат и такива сред хора, които се лекуват от наркотична зависимост.

Общо са проведени анкети сред 5000 души. Учените подчертават, че техните заключения изискват по-задълбочен анализ. Също заявяват, че планират да се продължи научния труд.