Заповедта на здравния министър за въвеждането на задължителни предпазни маски стана причина за бурно обществено недоволство.

От здравното министерство, дори уточниха, че ако не се носи маска, глобата е 5000 лв. на основание приетите със Закона за мерките за извънредно положение промени в Закона за здравето и създаването на чл. 209а.

Здравният министър отменя противоречивата заповед за маските

От МВР заявиха, че имат готовност незабавно, още от днес, да започнат налагат глоби за неносене на маски.

Съгласно заповедта на здравния министър правомощия за съставяне на актове за неносене на защитни маски бяха предоставени на полицаи, служители на общинска администрация и на съответните РЗИ.

Недостигът на лични предпазни средства е световен проблем, в нито една европейска държава в момента няма достатъчно маски, дори и за лекарите и за другите здравни работници.

След като от здравно министерство, а и най-вероятно и целият Министерския съвет, установиха обществената реакция главно в социалните мрежи, първо дадоха отсрочка – гратисен период, до събота за набавяне на необходимите лични предпазни средства от всички български граждани.

Недоволството обаче продължи и в крайна сметка на извънредна пресконференция на здравния и вътрешния министър бе обявено, че защитните маски няма да са задължителни, а само препоръчителни за откритите и закритите обществени места.

Здравният министър посочи, че в Израел и в Австрия вече са въведени задължителните маски на обществени места и затова тази мярка е възприета оттам и наложена у нас. Но пък му контрираха, че в Австрия са осигурени безплатни маски, които са на разположение на гражданите по всички закрити и открити обществени места.

Държавата закупува 1 млн. маски за социално слабите

Предвижда се държавата да закупи още 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социално слабите чрез дирекциите за социално подпомагане по места.

Очаква се в рамките на няколко седмици 10 фирми, с които разговарят от Министерския съвет, с предмет на дейност в областта на текстилните изделия, да успеят да реорганизират производството си, за да произвеждат по няколко стотин хиляди маски, които да отговарят на стандартите за защита – ffp1, ffp2 и ffp3.

Така страната ни няма да е зависима от повишаващите се постоянно цени в световен мащаб.

Възможността за спекула е изключена, тъй като има забрана за износ на лични предпазни средства от страната и съответно местните производители няма да могат да сключват договори за доставка с други държави.

За сключването на договор за доставка на 1 млн. медицински маски от Китай за здравните работници и лекарите, които са на първа линия за борба с вируса, бе съобщено преди няколко дни. Очакванията са доставка да стане факт в рамките на 1-2 седмици.

Здравният министър посочи, че цените на маските от Китайската държавна корпорация са се повишили няколко пъти, тъй като сега и САЩ, поради големия брой заразени вече търси да снабди с такива от международния пазар.

Освен Китай и Турция е сред лидерите в текстилното производство в света, затова и България получи 50 000 маски и облекла като дарение. Но в югозападната ни съседка заболелите също доста се увеличиха и към момента вече са над 10 000, не е известно колко от тях са на болнично лечение, но във всеки случай целият медицински персонал се нуждае от предпазни средства.

Глобите за разходка в парка няма да са 5000 лв.

Преосмислен бе и размерът на глобите, които да се налагат на гражданите, разхождащи се в парка, противно на наложените ограничения и забрани.

Дори в САЩ финансовите санкции при нарушаване на тези забрани са в порядъка на 200-500 долара на фона на няколко пъти по-високи доходи, отколкото у нас.

У нас 5000 лв. е сума, с която немалка част от българските граждани живеят повече от година. При средна пенсия от около 360 лева и праг на бедността около тази сума, с които живеят повече от 2 млн. български граждани, глобите са неразмерно тежки.

При нарушаване на карантина е разбираемо, тъй като има опасност от заразяване на околните, но не и при такива сравнително леки нарушения, които по никакъв начин не представляват значима обществена опасност.

Предстои парламентът да се свика на заседание, на което да бъде разгледан Закон за актуализация на бюджета, и съответно размерът на тази огромните глоби ще бъде променен.