Около 4% от всички отравяния с гъби се случват поради използването на отровни гъби. Причините за тези отравяния са поради непознаването на тези гъби и неправилното им приготвяне за консумация.

Съществува класификация на гъбите, която се основава на тяхната годност за консумация:

1. Към безусловно ядливите гъби, които се приготвят без необходима допълнителна обработка се причисляват белите гъби, масловка, манатарка, ливадна печурка и др.

2. Условно подходящи за консумация гъби – необходимо е предварително варене или накисване в течаща вода преди да бъдат осолени.

Към тази група се отнасят всички гъби, които при нарушаване на вътрешното им плодово тяло се отделя бял, подобен на мляко сок с парещ вкус, както и гъби, съдържащи отровни киселини, например мастилена копринка, която ако се употребява едновременно с алкохол причинява хранително отравяне.

Ако не бъдат отстранени токсичните вещества, то тази група гъби, както и отровните могат да предизвикат леко или тежко отравяне.

За най-надежден метод за неутрализиране на неблагоприятното действие за организма, се смята тяхното изсушаване в продължение на 3-4 седмици. Но сушенето на гъби, съдържащи отровни вещества, не унищожава тяхната токсичност.

3. Към групата на неподходящи за консумация гъби се отнасят както отровни, така и неотровни, но имащи много неприятен вкус или мирис, което не позволява тяхно използване при приготвянето на ястия.

Броят на отровните гъби е относително малък и включва червена, бяла и зелена мухоморка, пурпурна манатарка и др. Отровата на тази група гъби не се разрушава и не се извежда от тях при топлинна обработка или осоляване.

След събирането на гъбите незабавно трябва да бъдат подложени на обработка, а срокът за съхранение на пресните не трябва да надвишава 18-24 часа при температура не повече от 10 градуса по Целзий.

Трябва да се напомни, че дори и най-добрите и със сигурност годни за консумация гъби започват да гният в цялост или ако не бъдат обработени, могат да станат токсични.

Особено важно е предотвратяване отравянето на деца, които живеят в близост до гората. При отравяне основно се засяга стомашно-чревния тракт, което клинично се проявява като симптоми на остър гастроенетероколит и предизвиква в различна степен обезводняване.

Симптоми, предполагащи отравяне с гъби

• Засягане на храносмилателната система – спазматична коремна болка, гадене, неконтролируемо повръщане, диарични изхождания понякога 20-25 пъти в рамките на денонощие. Отравяне с Amanita phalloides или зелена мухоморка се характеризира с поява на кръв в изпражненията и повърната маса с цвят на кафе.

Поражения на централната нервна система – проявява се по различни начин в зависимост от вида на гъбите. Например мухоморката предизвиква халюцинации и свръхвъзбудимост на моторните неврони. Първоначално се наблюдава безпокойство, а след това апатия и безразличие. Възможно е преминаване в състояние на безсъзнание.

• Засягането на сърдечно-съдовата система се изразява като понижаване на кръвното налягане и ускоряване на сърдечния ритъм.

Степента на нарушение на чернодробната и бъбречната функция зависи от вида и количеството на изядените гъби. В ранните етапи развива олигурия – намалено количество на диурезата под 500 мл.

Впоследствие настъпва чернодробна недостатъчност, характеризираща се с увреждане на главния мозък и жълтеница.

Тежката интоксикация води до чернодробна кома. Засягането на бъбреците може да предизвика остра бъбречна недостатъчност.

Лечение на отравяне с гъби

Извеждането на отровата от организма се постига чрез предизвикване на повръщане, което е задължително при наличие в стомаха на образували се големи бучки от отровните гъби, тъй като не могат да преминат през стомашната сонда, използвана при извършване на промивка на стомаха.

У дома можете да активирате рефлекса за повръщане като приемете 1 чаша топла вода с разтворена 1 супена лъжица сол в нея или горчица на прах 1 ч.л. в чаша топла вода. Друг начин е да пиете много студена, с температура около 2-3 градуса и да натиснете с пръст корена на езика.

Промивката на стомаха трябва да се извърши задължително, дори и 3-4 часа или 10-12 след експозицията на отровните гъби. При завършването на промивката се прилага активен въглен 1-2 таблетки на 1 кг. телесно тегло.