Преди няколко дни почти всички онлайн медии писаха за нелепата смърт на 17-годишно момче от Благоевград, което отишло през лятната ваканция да работи като спасител в Слънчев бряг.

Според наличната информация всичко се е развило много бързо, на младежа му станало лошо, обадил се на родителите си, като баща му отишъл да го вземе от морето, и по пътя на връщане състоянието му се влошило до такава степен, че се наложило да прекъснат пътуването и момчето да бъде незабавно хоспитализирано, но за нещастие няколко часа издъхнало.

От първоначално публикуваната информация изглеждаше, че това просто е едно нещастно стечение на обстоятелствата, които са довели до смъртта на младо и здраво момче, което все пак е успяло да издържи на изпитите за спасител на открити водни площи, които не са никак леки, и изискват доста добра физическа подготовка.

И може да се каже, че е невъзможно една обикновена лятна инфекция, която е традиционна за нашето Черноморие, да доведе до фатален край млад и здрав организъм.

Малко по-късно обаче стана ясно, че причината за смъртта е другаде – младежът си е направил татуировка в Слънчев бряг, и именно от там започват оплакванията му се, че се чувства зле, и то толкова, че се принуждава да се обади на родителите си в Благоевград. Според медиите това е информация, която са получили от болницата, където момчето е било хоспитализирано преди да издъхне.

И в предишни свои публикации сме писали за потенциалните опасни последствия за здравето , до които могат да доведат татуировките. Алергична реакция към боята за татуировки води до поява на обриви по кожата около татуировката. Но досега наистина не беше документиран смъртен случай в резултат на направен татус.

С информацията, която разполагаме почти е сигурно, че не става въпрос за алергична реакция, тъй като обикновено една смъртоносна такава, каквото е състоянието „оток на Квинк“ се развива почти мигновено, и смъртта настъпва много бързо.

Най-вероятно става въпрос за инфекция, която бързо се е разпространила, и е довела до развитието на сепсис, който е най-вероятната причина за настъпване на смъртта на момчето. Но какво би могло да има в тази боя за татуировки, че да се стигне до летален изход само след няколко дни.

Макар че и в този случай тежка алергична реакция също не би трябвало да се изключва, тъй като татуировката се нанася на повърхността на кожата, и съответно съставките на боята достигат след няколко дни до по-дълбоките слоеве на кожата и съответно до кръвта.

Преди се смяташе, че боята за татуси не прониква навътре в тялото, но се оказа, че това не е вярно, когато на жена от Австралия ѝ бе направена ненужна операция, защото лекарят, провеждащ компютърната томография помислил съставките на боята, които се виждали на изображенията за метастази на злокачествено заболяване, от която тя страдала.

Оказало се, че това е боята от многото татуси, която тя имала по тялото.

Укорим е фактът, че справка в сайта на прокуратурата показва, че няма разпоредена проверка по повод настъпилата смърт на младото момче. А в този случай съществува такова задължение да се установи какво точно е довело до леталния изход, защото е възможно да има и други жертви.

По-точно трябва да се изземат всички бои от студиото, в което е направена татуировката, да се проведат разпити на служителите, които са я направили. Медийните публикации са достатъчни за образуване на прокурорска преписка и започване на процесуално-следствени действия.