Ако сте пропуснали последния преглед при зъболекаря, ново проучване ще ви накара веднага да си запишете час. Изследователите установяват по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания при хора, които са със скрити зъбни инфекции.

Изследователите предполагат при апикален периодонтит рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава.
Както е известно заболяванията на кръвообращението са водеща причина за настъпване на смърт, както при мъжете, така и при жените у нас – над 66% от смъртните случаи се дължат именно на такива патологии съгласно данните от последното преброяване на НСИ.

Коронарната артериална патология е най-разпространената форма на заболяване на органите на кръвообращението, дължащо се на натрупването на плака в коронарните артерии, намаляване на притока на кръв към сърцето.

За рисковите фактори, обуславящи развитието на това заболяване, е писано много, но ще ги споменем накратко – на първо място е затлъстяването, недостатъчната физическа активност, тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол и захарен диабет. Въпреки това учените все са по-убедени, че влошеното състояние на зъбите трябва да бъде добавено към този списък.

Миналата година автори на проводено изследване предположиха, че бактериите, които способстват за развитието на заболявания на венците, могат да увеличат риска от заболявания на сърцето.

Сега, изследователите от Университета на Хелзинки във Финландия са открили връзка между инфекциите под зъбния корен, известни като апикален периодонтит, и повишеният риск от остър коронарен синдром – общо понятие за състояния, проявяващи се в блокиране на притока на кръв към коронарните артерии.

Съавторът на проучването Джон Лиджестранд от Катедрата по Лицево-челюстна хирургия в Хелзинкския университет, и неговите колеги публикували резултатите от проучването в рецензирано издание за дентални проучвания.

Апикалният периодонтит е състояние, характеризиращо се с възпалителни огнища в пулпата в центъра на зъба, което най-често се предизвиква от инфекция. Кариесът е най-честата причина за развитието му, и по-скоро когато се остави нелекуван.

Патологичният процес може да се развива напълно безболезнено или с поява на съвсем незначителна болка, на която никой не би обърнал внимание.

И дори и инфекцията да засегне челюстната кост отново да не се появи болка, и така възпалението да се развива дълги години. А това означава, че много хора страдат от апикален периодонтит, без да знаят, че го имат. В повечето случаи се открива съвсем неочаквано при рентгеново изследване, но по друг повод.

Апикалният периодонтит е независимо свързан коронарния синдром, и по-конкретно с острата му форма. В изследването участват 508 души на средна възраст 62 години, които страдали от някакви сърдечни заболявания.

Всички те били подложени на ангиография – рентгенография на кръвоносните съдове. Установило се, че при 36% коронарния синдром бил стабилен, при 33% бил в остра форма, а при 31% коронарния синдром бил все още в много начална фаза.

След това на участниците била направена панорамна томография, като били изследвани зъбите и челюстите на пациентите. Те открили, че до 58% от пациентите са имало най-малко едно огнище на възпаление, което е признак на апикален периодонтит.

Резултатите показват, че хората с такова възпалително заболяване са изложени на по-голям риск от коронарен синдром в остра или в хронична форма.

Тази връзка е най-силна при участниците, при които възпалителното заболяване е нелекувано и е обхванало костта под корена на зъба, с 2.7 пъти по-висок риск от развитие на остър коронарен синдром.