В късния следобед на вчерашния ден по доста онлайн медии излязоха публикации за тежко хранително отравяне на семейство след консумация на гъби, закупени от магазин на голяма търговска верига.

След справка от наша страна на уеб страницата на Българската агенция по безопасност на храните се установи, че наистина от голяма софийска болница вчера следобед е подаден сигнал за тежко отравяне, дължащо се на консумация на гъби, на 3-ма души.

Според информацията от столичната РЗИ тези 3 лица са едно от семейства, като се е наложила хоспитализация на 2-ма от тях в същата болница, а третото лице е изпратено за лечение в болница Пирогов.

И на 3-мата са проведени необходимите диагностични процедури и са извършени необходимите изследвания, от което се установява наличие и при тримата на холинолитичен синдром, като предположението на лекарите е, че най-вероятно е в резултат на микоатропиново отравяне с гъби.

След снемане на анамнеза се установява, че натровилото се семейство е консумирало ястие с култивирани печурки, които били закупени от столичен магазин на голяма търговска верига, като в съобщението на уеб сайта на БАХБ се посочва конкретно, че става дума за магазин от веригата „Кауфланд“.

В справката за хода на подадения сигнал за регистрираното хранително отравяне се посочва, че няколко минути след подаването му е уведомен директорът на Областната агенция по безопасност на храните, който в такъв случай съгласно разпоредбите на Закона за храните и актовете по прилагането му е задължен да предприеме мерки, като разпореди преустановяване на продажбата и принудително изземване на количествата гъби, които са в наличност в търговската верига.

Следващото задължение на контролните органи по безопасност на храните е да разпоредят лабораторно изследване на иззетите гъби, и съответно доказване на токсина, който е станал причина за тежкото отравяне на семейството.

Информацията за станалото отравяне с гъби, закупени от магазин на търговска верига, е препратена и към директора на Българската агенция по безопасност на храните.

Към момента информацията, която е налично от болниците, които лекуват отровилите се с гъби, е успокоителна – те са в добро състояние, като се намират под постоянен лекарски контрол, но следва да се отбележи, че опасността не е отминала, като рискът от възникване на внезапни усложнения остава висок.

Информацията, която е налична в момента, че култивираните печурки са закупени от Кауфланд се базира само на данните от снетата анамнеза на пациентите, представители на търговската верига все още не са дали становище по случая.

Към момента със сигурност може да се каже, че 3 лица са пострадали от хранително отравяне с гъби, който факт е потвърден от направените им диагностични изследвания.

В съобщенията на уеб страницата БАХБ се съобщава, че са изискани всички съпровождащи култивираните гъби печурки документи.

Но най-вероятно случаят напълно ще се изясни едва след като излязат резултатите от лабораторните изследвания на иззетите гъби.

С продажбата на отровни гъби Кауфланд нарушава чл. 3 от Закона за храните, в който ясно и категорично се посочва, че търговците имат право да предлагат само храни, които са безопасни за човешкото здраве.

Законът за храните в такъв случай предвижда административно-наказателна отговорност за нарушителите на разпоредбите на закона, глоби за физическите и имуществената санкция на юридическите лица, които варират от 2000 до 4000 лева за нарушаване на коя да е разпоредба.